Nereguli descoperite în centrele de îngrijire a persoanelor vârstnice din Buzău

Potrivit Agenţiei Judeţene de Prestaţii şi Inspecţie Socială, neregulile au vizat proceduri de lucru şi calitatea serviciilor oferite în cadrul centrelor de îngrijire

Batrini
Batrini sursa foto pixabay

Pe parcursul anului 2023, reprezentanţii Agenţia Judeţeană de Prestaţii şi Inspecţie Socială (AJPIS) Buzău au efectuat 198 de controale la unităţile de prestări servicii sociale. Printre ele s-au numărat şi centre de îngrijire persoane vârstnice, în peste 160 de situaţii fiind dispuse măsuri de remediere ca urmare a neconformităţilor constate de inspectori, potrivit g4media.ro.

Potrivit AJPIS, neconformităţile constatate pe timpul controalelor au vizat proceduri de lucru şi calitatea serviciilor oferite în cadrul centrelor de îngrijire.

„În anul 2023, Serviciul de Inspecţie Socială din cadrul AJPIS Buzău a efectuat 198 de controale tematice, inopinate, de monitorizare şi evaluare la 90 de servicii sociale. Din numărul total de misiuni de control, 80 au fost efectuate în 33 de servicii sociale destinate persoanelor vârstnice (centre de zi şi rezidenţiale). În urma controalelor realizate, inspectorii sociali din cadrul AJPIS au constat 165 de neconformităţi pentru care au fost dispuse măsuri de remediere.

La data prezentei au fost îndeplinite 114 măsuri, iar celelalte 49 sunt în curs de implementare, având termen de realizare primul trimestru al anului 2024.

Măsurile de remediere au vizat, în cea mai mare parte, întocmirea şi/sau actualizarea documentelor de organizare şi funcţionare, a procedurilor de lucru şi instrumentelor de implementare a acestora, în conformitate cu modificările legislative survenite ulterior licenţierii, dar şi cu privire la creşterea calităţii serviciilor oferite în cadrul centrelor”, a transmis AJPIS Buzău.

Pe timpul controalelor, inspectorii au verificat dacă centrele sunt racordate la sisteme de apă potabilă şi canalizare şi dotate cu sisteme de încălzire pentru asigurarea confortului optim necesar beneficiarilor 

„Inspectorii sociali au verificat, conform standardelor, aspecte legate de condiţiile de găzduire, hrană, îngrijire personală şi medicală, planuri de reabilitare, socializare şi petrecerea timpului liber, cu respectarea drepturilor beneficiarilor.

Spaţiile de cazare ale beneficiarilor din toate serviciile sociale sunt amenajate şi dotate astfel încât să asigure un mediu ambiant confortabil; camerele sunt spaţioase, accesibilizate pentru persoanele cu dizabilităţi motrice, care utilizează scaun rulant. În cadrul centrelor există personal medical şi de îngrijire.

Toate serviciile sociale rezidenţiale din judeţul Buzău, destinate persoanelor vârstnice, au amenajate spaţii proprii pentru pregătirea şi servirea mesei.

Toate serviciile sociale licenţiate din judeţul Buzău sunt racordate la reţelele de apă şi canalizare cu apă potabilă, sisteme proprii de încălzire, astfel că temperatura ambientală, în spaţiile de viaţă ale beneficiarilor, este menţinută în limitele de confort termic cu ajutorul centralelor termice proprii (în anotimpurile reci) fie cu ajutorul aparatelor de aer condiţionat montate în holuri/camere (în anotimpurile calde). La vizitele echipelor de inspecţie, toate spaţiile centrelor erau curate şi igienizate, paturile beneficiarilor confortabile, iar lenjeria era curată”, informează AJPIS. Copil de 3 ani căzut de la etajul 5 al unui bloc din Sibiu