Palatul Universității, situat în inima orașului București, între Bulevardul Regina Elisabeta, străzile Academiei, Edgar Quinet și Nicolae Bălcescu, este gazdă pentru una dintre cele mai vechi instituții de învățământ superior din România, Universitatea din București. Acesta a fost construit conform planurilor arhitectului orașului și decan al Facultății de Științe, Alexandru Orăscu, și este considerat un monument arhitectonic de referință.

Descoperirile săpăturilor au dezvăluit fragmente ale unor clădiri care au făcut parte din Academia Domnească „Sf. Sava”, prima școală superioară din Țara Românească, fondată în 1694. Zidurile descoperite au fost protejate pentru conservare și acoperite cu pământ în timpul procesului de restaurare.

Lucrările de restaurare vor continua cu consolidarea structurii clădirii, refacerea acoperișului și înlocuirea elementelor din lemn deteriorate, restaurarea fațadelor, repararea decorațiunilor istorice, eliminarea umidității și a infiltrațiilor, instalarea unui sistem de iluminare, precum și punerea în evidență a vestigiilor arheologice descoperite. Proiectul este finanțat de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației prin intermediul Companiei Naționale de Investiții și este realizat de Construcții Erbașu SA în colaborare cu Terragaz Construct, Euras și Polarh Design.

Restaurarea Universității, o necesitate

Guvernul a luat o decizie importantă în ședința din 4 iunie 2020, aprobând proiectul de restaurare și consolidare a Palatului Universității din București, situat pe Bulevardul Regina Elisabeta. Acest monument emblematic din centrul orașului va fi supus unor lucrări de consolidare, restaurare a învelitorii, fațadelor, tâmplăriei exterioare și finisajelor interioare, precum și reabilitare a instalațiilor. De asemenea, vestigiile arheologice din curtea interioară vor fi conservate și puse în valoare prin amenajarea unui spațiu muzeal.

Prin acest proiect de restaurare, se vor pune în evidență ruinele Academiei Domnești, pe care este construit Palatul Universității, marcând astfel 326 de ani de istorie educațională în acest loc. Așadar, aceste lucrări vor contribui la păstrarea patrimoniului cultural și istoric al orașului București.

Costurile sunt suportate in mare parte de statul Român

Lucrarea, care se va desfășura pe parcursul a 60 de luni, va costa un total de 445,88 milioane de lei, din care Universitatea din București va contribui cu 2,37 milioane de lei, inclusiv TVA.

Istoria Palatului Universității va merge mai departe

Scopul acestor acțiuni de restaurare este de a oferi studenților din Universitate spații adecvate de învățământ, de a preveni degradarea sau distrugerea acestui monument cultural și istoric important, de a valorifica potențialul său și de a respecta dreptul la cunoașterea istoriei și identității culturale ale României. Lucrările de construcție la Palatul Universității din București au început în 10 octombrie 1857 și au culminat cu inaugurarea oficială pe 14 decembrie 1869. Corpurile laterale ale clădirii au fost adăugate între anii 1912 și 1926, după proiectul arhitectului Nicolae Ghica-Budești, astfel încât să se permită funcționarea independentă a facultăților prin intermediul a două intrări principale și altele la colțuri, marcate prin cupole.

Clădirea Universității din București, de șase etaje, a fost construită în stil neoclasic pe amplasamentul fostei Mănăstiri Sfântul Sava (secolul XVI), unde a funcționat Academia Domnească de la Sf. Sava, prima școală superioară din Țara Românească.

La înființare, Universitatea din București reunea facultățile de Drept, Științe, Litere și Filosofie într-un singur corp de clădire, găzduind, de asemenea, Senatul României, Academia Română, Biblioteca Centrală, Școala de Arte Frumoase, Pinacoteca, Muzeul de Antichități și Istorie Naturală. Cu toate acestea, pe măsură ce numărul de studenți a crescut, spațiul s-a dovedit a fi insuficient pentru a găzdui toate instituțiile, motiv pentru care clădirea a revenit la rolul său inițial, că sediu al facultăților universității.

Compania care va realiza restaurarea clădirii Universității din București este Construcții Erbașu SA, una dintre cele mai puternice și de încredere companii de construcții din România