„Este un incident nefericit… Nu s-a încălcat nicio procedură”

230 de doze s-au „stricat” într-un frigider defectat peste noapte

În județul Cluj au fost irosite cele mai multe doze de vaccin împotriva Covid, mai exact 295 de doze. Iar numărul cel mai mare a fost la Institutul de Gastroenterologie, unde 230 de doze s-au „stricat” într-un frigider ce s-a defectat peste noapte. Directorul instituției, Mihai Mleșnițe a precizat la Digi 24 că nu vor fi date sancțiuni pentru acest caz.

„Nu am cum să aplic sancțiuni personalului pentru un frigider care s-a stricat. Este un incident nefericit… Nu s-a încălcat nicio procedură”. În ceea ce îi privește pe pacienții programați pentru acea perioadă de vaccinare, aceștia au fost redirecționați la alt centru și unitatea spitalicească a fost aprovizionată cu alte doze de vaccinare. De la începutul campaniei, în județul Cluj au fost vaccinate aproape 24.000 de persoane.

Potrivit Comitetului pentru Situații de Urgență Cluj, citat de Actual de Cluj, un frigider cumpărat recent pentru depozitarea vaccinurilor destinate personalului medical din spital s-a stricat într-o noapte, iar dozele de vaccin au fost aruncate fiindcă nu se mai puteau administra din moment ce nu s-a respectat temperatura la care trebuia ținut. Alte aproximativ 60 de doze de s-au irosit în Cluj în mai multe spitale din neglijență, depozitare neconformă sau din cauza unor programări nerespectate.

Peste 1.200 de vaccinuri irosite în perioada 27 decembrie – 21 ianuarie

„Până la 21 ianuarie inclusiv, s-au înregistrat 1.205 pierdute (0.29% din totalul dozelor utilizate), din motive neimputabile. Aceste motive au fost: deteriorarea flacoanelor, prin spargere, reconstituirea greșită și devierea de la condițiile de temperatură pentru asigurarea stabilității optime a vaccinului, atât înainte, cât și după reconstituire”, a precizat Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 la solicitarea hotnews.ro.

Citește și: Bode: „La acest moment, nu sunt prefigurate noi restricţii”