Firmele din Piaţa Volantă Eroilor, amendate de ANPC cu  50.000 de lei

Au fost oprite temporar prestarea serviciilor până la remedierea deficienţelor, a anunţat Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC).

Piata volanta
Piata volanta. Sursa foto: ANPC

O parte dintre operatorii economici care desfaşurau activităţi comerciale în Piaţa Volantă Eroilor, de pe platoul din faţa Academiei Militare din Bucureşti, au primit amenzi contravenţionale în valoare de 50.000 de lei, potrivit stiripesurse.ro.

De asemenea, au fost oprite temporar prestarea serviciilor până la remedierea deficienţelor, a anunţat Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC).

„Comisariatul Regional pentru Protecţia Consumatorilor Regiunea (CRPCR) Bucureşti-Ilfov a desfăşurat, pe 19 noiembrie 2023, o acţiune de control la 9 operatori economici care îşi desfăşoară activitatea în Piaţa Volantă Eroilor (platoul din faţa Academiei Militare, din Capitală). Scopul este pentru a verifica modul în care sunt respectate prevederile legale în domeniu, în cadrul activităţilor de comercializare a produselor alimentare. În urma neregulilor constatate, echipele de comisari, a căror acţiune de control a întâmpinat rezistenţă din partea unor operatori economici care derulau activităţi comerciale, în locaţie, au aplicat sancţiuni. Au fost date amenzi contravenţionale în valoare de 50.000 lei; 4 avertismente.

S-a decis oprirea definitivă de la comercializare a 85 kg produse alimentare neconforme, în valoare de aproximativ 6.000 lei.

S-a decis oprirea temporară a prestării serviciilor până la remedierea deficienţelor pentru 4 operatori economici (3 unităţi şi un agregat frigorific)”, a comunicat ANPC. Printre cele mai importante deficienţe constatate de către comisarii CRPC Bucureşti-Ilfov s-au aflat amplasarea sursei de apă şi a rezervorului cu apă în exteriorul perimetrului pieţei, în apropierea unui canal de scurgere; absenţa unei surse de apă caldă şi rece, pentru igienizarea instrumentelor (tocătoare, cuţite), necesare pentru porţionarea şi felierea produselor alimentare comercializate, în zona vitrinelor frigorifice mobile ale producătorilor/operatorilor economici; utilizarea unor vitrine frigorifice neigienizate şi deteriorate, cu acumulări de grăsime solidificată şi resturi de materii organice, cu geamuri de protecţie crăpate.

Alte nereguli sunt folosirea unor corturi cu prelate murdare pentru protecţia vitrinelor frigorifice de comercializare, împotriva intemperiilor; lipsa coşurilor de colectare a resturilor alimentare; depozitarea produselor alimentare direct pe suprafaţa pietonală (trotuar); comercializare unor produse de origine animală fără aviz sanitar-veterinar.

Au mai fost constatate lipsa etichetelor cu elementele de identificare ale produselor, precum şi a menţiunilor legate de ingrediente, valoarea lor nutriţională şi a alergenilor, în unităţile de fast food; desfăşurarea activităţii fără a deţine autorizaţie sanitar-veterinară; nerespectarea regimului de temperatură pentru depozitarea produselor alimentare, în conformitate cu recomandările producătorului; folosirea unei friteuze neigienizate cu strat gros de grăsime; utilizarea uleiului de prăjire neschimbat. Agenţia Spaţială Europeană avertizează: Risc tot mai mare de coliziuni pe orbită