Profil de candidat – Violeta Alexandru, pentru Camera Deputaților, din partea PNL

Violeta Alexandru nu mai are nevoie de nicio prezentare. Cu toate astea, o radiografie ca la carte a acesteia se cere, de vreme ce actualul ministru al Muncii candidează pe un eligibil loc doi pe listele PNL București, la alegerile parlamentare din data de 6 decembrie, suflându-i în ceafă premierului Orban, cel cocoțat pe cel dintâi loc al liberalilor de pretutindeni.

Ministrul celor doi Orbani

Violeta Alexandru și-a preluat mandatul de ministru al Muncii în data de 4 noiembrie 2019, imediat după picajul abrupt al Guvernului Dăncilă, menținându-se pe poziție în ambele guverne Orban, asemenea majorității miniștrilor Executivului, excepție făcând demisionarul Sănătății, Victor Costache.

Cu o atitudine fermă și ușor intimidantă, Violeta Alexandru nu s-a sfiit niciodată să-și manifeste părerea despre cine i-a picat, la un moment dat, cu „tronc”. Astfel, deloc întâmplător, de-a lungul timpului, Violeta Alexandru s-a contrat ba cu Gabriela Firea, cu care avea de împărțit un București nu suficient de mare pentru amândouă, ba cu Lia Olguța Vasilescu, la rândul ei, fost ministru al Muncii din partea PSD.

Mi-au fost trimise astăzi mesaje care îmi semnalau că Gabriela Firea – PSD vorbește urât despre mine. I couldn’t care less. Am avut treabă. Așa o femeie rea, veninoasă această Firea a PSD. Când îi spui ceva în față, pur și simplu înnebunește de furie. Stă cu crucea la gât și scoate din gură cele mai urâte, abjecte lucruri. Ce personaj sinistru! Și-a bătut joc de orașul meu patru ani. Ciolacu îi ține pe toți pe liste la București. Și pe Firea – Faliment, și pe Tudorache – diamante și pe Florea – excursii din bani publici. Asta mi se pare grav pentru următorul parlament; în fond, Firea azi este, mâine nu mai este.

Violeta Alexandru, despre Gabriela Firea

Cea mai mare prostie a actualului ministru al Muncii a fost ca a acceptat ca sa nu se mai plateasca taxele la nivel de salariu minim pentru contractele part time. In afara ca a pierdut la buget 1,5 mld lei, peste 200.000 de oameni care reusisera sa treaca pe norma intreaga se reintorc la part time. Din pacate, ei vor avea o pensie sub cea minima si, stim toti, vor munci mai multe ore decat au in contract si vor fi platiti pentru mai putine. Nici nu au cui sa se planga. Inspectia Muncii are activitatea suspendata si nu mai face controale. Le-am spus in parlament cand au venit cu OUG, dar de unde nu e, nici Dumnezeu nu cere!

Lia Olguța Vasilescu, despre Violeta Alexandru

Violeta Alexandru, descrisă în bani, case, datorii și mașini

Conform declarației de avere pe 2020, ministrul Violeta Alexandru deține un teren agricol de 0.8 hectare, în comuna Vitănești, județul Teleorman, moștenit în 2007, un apartament de 62 mp, în București, achiziționat în 2015, un autoturism Honda Accord din 2007 și un credit de 55.000 de euro, contractat în 2015 și scandent în 2045. Veniturile notate în declarația de avere, după cum urmează: 145.906 lei de la Asociația Institutul pentru Politici Publice, 52.862 lei de la Camera Deputaților și 24.944 lei de la Ministerul Muncii și Protecției Sociale: venituri calculate anual.

Ministrul „Bau”, spaima funcționarilor din Ministerul Muncii

Pe numele „original” Bau, Violeta Alexandru a reușit să-și câștige reputația de șef rău, atunci când vine vorba despre activitatea funcționarilor angajați în cadrul ministerului Muncii. Nu de puține ori aceasta și-a amenințat subalternii cu propoziții ca: „cine nu-și face treaba, pleacă acasă”, îndemnându-i pe aceștia să-și corecteze comportamentul delăsător, specific ultimilor 30 ani. Mai mult decât atât, ministrul Muncii pare să mizeze pe transparență, pagina sa de Facebook fiind scena de desfășurare a rubricii „Demnitar cu Agendă Transparentă”, unde Alexandru își notează activitățile zilnice din cadrul ministerului, în văzul tuturor.

In ceea ce priveste Inspectia Muncii, am cerut schimbarea paradigmei, in sensul in care verificarile sa se faca tinand cont in primul rand de petitiile oamenilor. Inspectia Muncii este rupta de societate si de reactiile pe care oamenii i le dau. Planurile lor de control sunt de o formalitate care ma ingrozeste. Inspectia Muncii nu este in acest moment vocea problemelor oamenilor in domeniul relatiilor de munca si cauta orice justificare cand ii pui aceasta poza in fata, cauta pe oricine altcineva ca sa raspunda pentru acest stadiu in care se afla, mai putin sa-si recunoasca problemele. Este pentru mine institutia-etalon care-mi arata ca, atata vreme cat nu ne recunoastem problemele si nu dorim sa ne schimbam, solutiile sunt radicale. In unele inspectorate teritoriale din tara exista disponibilitatea, din partea inspectorilor, din partea celor care lucreaza, sa asculte in primul rand sesizarile oamenilor. In altele, sesizarile se aduna la inspectorul-sef, care le distribuie pe criterii care au la baza orice altceva mai putin obiectivitatea si eficienta. Cert este ca exista mult formalism si putina eficienta. (…) Actiunile de verificari nu sunt facute cu seriozitate.

Violeta Alexandru, 11 noiembrie

Pensii un pic mărite

Cu riscul asumat al câștigării antipatiei publice, îndeosebi a populației de seniori a țării, Violeta Alexandru a pus piciorul în prag atunci când social democrații au încercat să-i răsucească încheietura, îndemnând-o să mărească pensiile cu 40%. În acel moment, Alexandru a ales calea de compromis, aplicând o mărire de 14% și explicând că o mărire de 40% ar fi doar una formală, pe principiul pieselor de domino, cele care, la un moment dat ar duce inevitabil la devalorizări masive, în lipsa unui buget sustenabil.

Din opiniile presei de nișă politică:

Ȋn 2002, domnișoara Violeta Bau devine absolventă a Facultății de Științe Politice din Universitatea Creștină Dimitrie Cantemir și se înscrie la master, la Școala Națională de Studii Politice și Administrative („Guvernanță și Dezvoltare Instituțională”). Ȋn 2004, urmează al doilea master, „Afaceri Internaționale și Managementul Conflictelor”.
Ce faci atunci când ai două masterate și ești director al unui ONG finanțat, prin terți, din fonduri străine? Simplu, îți faci o societate comercială cu același domeniu de activitate. La 9 august 2004, Bau Violeta-Victoria și David (actuală Soci) Alexandra, director și, respectiv, coordonator de programe în cadrul Institutului pentru Politici Publice, înființează SC LD GLOBAL GROUP SRL București, firmă ce are ca domeniu de activitate consultanța pentru afaceri și management, dar și studii de piață și de sondaj. Administratorul societății era Violeta Bau, care deținea 50% din acțiuni

Activenews.ro, 2019

Războiul Stelelor – Amenințarea Covidului

Încă din primele luni de pandemie, Violeta Alexandru a dat dovadă de precauție, uneori, ce-i drept, de un pic cam multă. Astfel, în primăvara trecută, ministrul Muncii reușea să se mai „pricopsească” cu o poreclă simpatică, apărută în mediul online, „Izoleta Alexandru”, după apariția unei fotografii în care ministrul se prezenta blindat bine cu mască și vizieră.

Cu toate astea, precauția exagerată de care dădea dovadă în primăvară Violeta Alexandru pare să n-o fi scutit pe aceasta de Coronavirus, ministrul anunțând în urmă cu câteva zile că a reușit să se infecteze.

Chiar şi cu acest rezultat pozitiv la testul pentru covid, voi continua să muncesc de acasă”, anunța Alexandru, în data de 19 noiembrie 2020.

Titluri generice apărute în presa centrală

Violeta Alexandru a anunțat că e infectată cu noul coronavirus

Economica.net

Violeta Alexandru critica activitatea institutiilor din subordine: „Inspectia Muncii, rupta de realitate. ANOFM, un simplu secretariat”

Ziare.ro

Sindicatele din Ministerul Muncii o acuză pe Violeta Alexandru de „acțiuni nelegale” și se adresează premierului

Hotnews.ro

Crește punctul de pensie?! Violeta Alexandru a spus clar. Planul PNL pentru milioane de români

Capital.ro

Violeta Alexandru schimbă șefi de case de pensie și desființează Inspecția Muncii

Europa Liberă

Violeta Alexandru: „Sunt peste 1.000 de persoane cărora statul le datorează bani”

HashtagNews.ro

Violeta Alexandru, între ciocanul asociațiilor de pensionari și nicovala bugetului

Ziarul de Investigații

Citește și: Profil de candidat – Mihai-Viorel Fifor, pentru Camera Deputaților, din partea PSD

#News