Mihai-Viorel Fifor
Mihai-Viorel Fifor

Mihai-Viorel Fifor este senator de Dolj, iar între septembrie 2017 și noiembrie 2018 a exercitat funcția de Ministru al Apărării Naționale. Este și rămâne fidel partidului mamă, PSD.

S-a născut într-o familie de profesori, în municipiul Drobeta Turnu Severin, pe 10 mai 1970. Studiile primare, gimnaziale şi liceale le-a urmat în oraşul natal, studiile și diplomele ulterioare au fost mereu subiect de controverse.

Controversată este și declarația de avere, Mihai-Viorel Fifor susținând că stă cam prost la capitolul finanțe și că nu ar deține niciun fel de bunuri imobiliare: nici case, nici apartamente, nici terenuri. Totul este alb la aceste secțiuni din document. În schimb, Fifor scrie că i-a donat unei rude, Nicolae Fifor, suma de 340.352 de lei. Donația a avut loc în septembrie 2018.

De asemenea, Mihai Fifor a fost acuzat de fosta soție, Adina Gherban, că a mințit-o atât pe ea cât și pe judecători în legătură cu veniturile sale. În 2017, Gherban l-a dat în judecată pe Fifor pentru că acesta a refuzat să mărească alocațiile pentru cei doi copii pe care îi au împreună.

Fifor, propus comisar UE – declaratie de avere foarte dubioasa. Si fosta nevasta l-a acuzat ca minte in legatura cu veniturile sale

Aktual24, 2019

Multe a avut de spus și avocatul fostei soții a lui Fifor în cadrul procesului pentru mărirea pensiei de întreținere:

Aplicând aceeași tactică de a încerca inducerea în eroare cu privire la veniturile sale, acesta pe de o parte este de acord cu cererea de chemare în judecată și pe de altă parte nu este de acord cu această.

Susține apelantul (Mihai Fifor) că prin însumarea tuturor veniturilor realizate de subsemnat într-o perioada de 6 luni anterioare introducerii acțiunii rezultă un venit lunar net de 9215 lei (…).

În 2015, premierul Victor Ponta a apelat la Klaus Iohannis cu propunerea de nominalizare a lui Fifor în funcția de Ministru al Transporturilor. Cu toate acestea, în 2018 a exercitat funcția de Ministru al Apărării Naționale în Guvernul României fiind precedat de Adrian Țuțuianu și succedat de Gabriel-Beniamin Leș. Norocul nu s-a oprit aici: începând cu data de 16 ianuarie 2018 până la data de 29 ianuarie, același an, a asigurat interimatul pentru postul de Prim-ministru al României, după demisia lui Mihai Tudose.

Gafele încep cu anul 2018, când este protagonistul celei mai recente gafe din seria cu care Guvernul Dăncilă se menține în centrul atenției. El a declarat marți seara la Antena 3 că România are în baza miliară de la Deveselu rachete… balistice. Or, în baza de la Deveselu sunt rachete interceptoare, nicidecum balistice.

Încă o gafă a Guvernului Dăncilă. Declarație gravă a ministrului apărării, Mihai Fifor

Digi 24, 2018

În octombie 2018, în calitate de Ministru al Apărării și vicepreședintele PSD Mihai Fifor a declară că nu poate să se „dezică vreodată” de liderul social-democrat Liviu Dragnea.

Eu nu pot să mă dezic vreodată sau să plec de lângă liderul de partid vreodată, omul care la urma urmei mi-a acordat şansa a două mandate de ministru. Să nu uităm, am avut şi mandatul de ministru al Economiei – un timp scurt, e adevărat -, dar după aceea m-a învestit cu încrederea de a fi ministrul Apărării Naţionale, o demnitate care nu este de ici, de colo. Eu fac parte dintr-o echipă de care nu am să mă dezic niciodată şi această echipă a făcut lucruri extraordinar de bune, este o echipă coordonată de preşedintele Liviu Dragnea, de doamna Viorica Dăncilă şi de alţi colegi vicepreşedinţi ai acestui partid. Este extrem de puţin probabil ca vreodată să fac un pas în lateral

Își dă demisia din funcția de Ministru al Apărării în noiembrie 2018, dar rămâne trup și suflet aproape de partide, de Dragnea și de Viorica Dăncilă. Mihai Fifor a spus că mulțumește pentru încrederea acordată, dar a făcut o „analiză serioasă” și  și-a motivat decizia prin faptul că dorește să facă parte din echipa care ajută „la partid”.

Mulțumim pentru susținere domnului Dragnea, doamnei premier, am încercat să fac un mandat bun. Am făcut o analiză foarte serioasă și am considerat că pot să merg lângă echipă la partid, este nevoie să întărim echipa, să pregătim proiecte importante, am rugat-o pe doamna premier și pe domnul Dragnea să îmi permită să îmi depun mandatul

Ministrul apărării, Mihai Fifor, și-a dat demisia

Digi 24, 2018

Viața politică distractivă a lui Fifor începe în 2019, când scandalurile devin mai dese, controversele mai mari și DNA-ul mai atent.

Scandal între colegii de partid: fostul președinte executiv al PSD, Eugen Teodorovici, a avut o reacție dură la adresa lui Mihai Fifor, după ședința CEx . Deranjat că Fifor a declarat despre el că și-ar fi dat demisia, Teodorovici a ieșit din biroul în care se afla, să îl caute pe Mihai Fifor.„Unde e șobolanul ală?”, întreba pe holurile partidului, Eugen Teodorovici.

Scandal după ședința CEx. Eugen Teodorovici a intrat în birou peste Mihai Fifor: Unde e șobolanul ăla?

Digi 24, 2019

Scandal DNA: Mihai-Viorel Fifor a fost audiat în cazul de corupție de la Arad, în care se aduceau bani la partid. De asemenea, alături de Răzvan Cuc și deputatul PSD Luminița Jivan, senatorul a fost la DNA în dosarul mitei de la Direcția de Drumuri Timișoara.

Senatorul PSD Mihai Fifor, audiat în cazul de corupție de la Arad, în care se aduceau bani la partid

Radio Europa Liberă, 2019

Mihai Fifor şi Răzvan Cuc, audiaţi la DNA Timiş, în dosarul şpăgilor de la PSD Arad

Digi 24, 2019

În luna februarie 2020 fostul secretar general al PSD este ales în funcţia de preşedinte al PSD Arad și tot în februarie își anunță candidatura pentru primărie.

Mihai Fifor, decizie neașteptată! Și-a anunţat candidatura pentru primărie! Ce oraș vizează senatorul

Capital, februarie 2020

În ciuda speranțelor și a așteptărilor, Preşedintele PSD Arad şi candidatul alianţei locale PSLC pentru funcţia de primar al municipiului Arad își anunță înfrângerea în septembrie. Conform celor spuse de senatorul Mihai Fifor, acesta ocupă locul trei în preferinţele celor care au fost la vot.

Avem un rezultat, avem câştigător, din păcate acesta nu sunt eu. Pe fondul unei prezenţe extrem de scăzute, cu un vot extrem de fărâmiţat, am venit doar pe locul trei la Primăria Arad. Regret fără îndoială o campanie frumoasă şi un efort extrem al unei echipe de campanie extraordinare. Am învăţat demult că în politică cuvântul dezamăgire nu există: cred că înainte de a găsi un primar pentru Arad mai important este ca timp de patru ani să pregătim Aradul pentru un primar social-democrat.

În octombrie 2020 se face anunțul conform căruia Mihai-Viorel Fifor deschide lista candidaților PSD Arad pentru Camera Deputaților.

Citește și: Profil de candidat – Monica Anisie, pentru Senat, din partea PNL

#News