Sursă foto: Pixabay
Sursă foto: Pixabay

Autoritățile unei regiuni olandeze insistă ca locuitorii să nu mai adune frunzele moarte și nici să le mai incendieze.

Primăria din Eindhoven, un oraș situat în nordul țării, își încurajează cetățenii să renunțe la greble și saci din plastic. Autoritățile de aici insistă ca frunzele căzute să rămână în grădini sau parcuri.

Martijn van Gessel, un purtător de cuvânt al consiliului din Eindhoven, a spus că încearcă să schimbe ideile despre cum ar trebui să arate spațiile publice.

Deși mulți consideră că frunzele moarte arată dezordonat, stratul cald și umed este vital pentru viața insectelor, mai ales pe durata sezonului rece

De ani de zile, oamenii au fost convinși că iarba trebuie cosită, frunzele trebuie adunate și totul trebuie să arate ordonat. Hai să lăsăm frunzele acolo unde cad”, a spus Van Gessel, citat de The Guardian.

Raymond van de Sande, manager la o firmă de amenajări exterioare din oraș, a spus că, uneori, trebuie să le explice locuitorilor despre rolul frunzelor uscate.

Oamenii trebuie să se rupă de tradiția grădinăritului și de ideea că totul trebuie să arate ordonat”, a spus el.

Frunzele căzute au multiple beneficii pentru mediu

Lăsați procesele naturale să-și urmeze cursul. Există avantaje nu doar în domeniile ecologiei și biodiversității. Frunzele descompun inclusiv buruienile. Când plouă, există mai puține scurgeri către canalizare. Practic, se creează un întreg proces de îmbunătățiri”, a explicat managerul.