Traficanți de cocaină, acuzați că transportau droguri în țară în mașini second hand, trimiși în judecată

Potrivit DIICOT, trei dintre inculpaţi au convenit să cumpere cocaină din ţări membre ale Uniunii Europene şi să o introducă pe teritoriul României prin disimularea în autoturisme second-hand

Procurorii DIICOT au dispus trimiterea în judecată a membrilor unui grup infracţional care comercializa de cocaină, cumpărată din ţări membre UE şi introdusă în România prin disimularea în autoturisme second-hand. De asemenea, a fost trimis în judecată un agent de poliţie care a primit suma de 1.000 de euro, în schimbul căreia a accesat fără drept sistemul informatic al instituţiei, în scopul restituirii permisului de conducere al unui inculpat, potrivit g4media.ro.

Conform unui comunicat transmis de Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), dintre cei opt inculpaţi, cinci sunt în stare de arest preventiv, unul în arest la domiciliu şi doi se află sub măsura controlului judiciar.

Aceştia sunt acuzaţi de constituirea unui grup infracţional organizat, trafic internaţional de droguri de mare risc în formă continuată, trafic intern de droguri de mare risc în formă continuată, deţinere fără drept de droguri de risc şi de mare risc în vederea consumului propriu, conducerea unui vehicul fără permis de conducere în formă continuată, dare de mită, luare de mită, accesul ilegal la un sistem informatic în formă continuată, complicitate la luare de mită şi trafic de influenţă. DIICOT menţionează că în noiembrie 2022, trei dintre inculpaţi au convenit să cumpere cocaină din ţări membre ale Uniunii Europene (Germania, Olanda) şi să o introducă pe teritoriul României prin disimularea în autoturisme second-hand, în vederea comercializării ulterioare. Liderul a pus la dispoziţia grupului mijloacele financiare necesare şi s-a ocupat de distribuirea unei părţi din cantitatea de droguri, iar ceilalţi doi inculpaţi au negociat cumpărarea drogurilor de la grupările infracţionale din afara României, au organizat transportul şi au comercializat drogurile pe teritoriul naţional. Câştigurile obţinute reveneau liderului şi ceilalţi membri primeau o parte din droguri.

În perioada noiembrie-decembrie 2022, unul dintre inculpaţi s-a deplasat în Olanda, de unde a achiziţionat cocaină, pe care a disimulat-o într-un autoturism second-hand introdus în ţară pe platformă, prin intermediul unei firme de transport.

O parte din droguri au fost distribuite către doi dintre inculpaţi, în vederea vânzării, altele fiind vândute către diverşi consumatori cu suma de aproximativ 50 euro pentru un gram. După arestarea inculpaţilor care au iniţiat şi constituit grupul infracţional organizat, alţi doi inculpaţi au continuat activitatea infracţională, asociindu-se cu un alt inculpat, care a preluat rolul de lider, ocupându-se de furnizarea drogurilor. Noul grup infracţional constituit a fost destructurat pe 23 mai. „Referitor la infracţiunile de corupţie şi de acces ilegal la un sistem informatic în formă continuată, din actele de urmărire penală efectuate a rezultat că unul dintre inculpaţi, membru al grupului infracţional organizat, a fost depistat conducând pe drumurile publice un autoturism cu o viteză care depăşea cu peste 50 km/h limita legală, fiindu-i reţinut permisul de conducere pentru o perioadă de 90 de zile. Prin rechizitoriu s-a solicitat confiscarea specială a cantităţilor de droguri ridicate, precum şi obligarea inculpaţilor la plata unor cheltuielile judiciare avansate de stat în cuantum de 86.000 lei. S-a solicitat şi menţinerea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra mai multor bunuri mobile aparţinând inculpaţilor: 3 autoturisme, mai multe terminale mobile şi sume de bani în lei şi euro. În cauză s-a dispus disjungerea şi continuarea cercetărilor pentru săvârşirea infracţiunii de spălare a banilor. Dosarul a fost înaintat spre competentă soluţionare Tribunalului Bucureşti, menţionează DIICOT.

MAE, atenționare de călătorie în Italia