Sursă foto: Pixabay
Sursă foto: Pixabay

Poluarea sonoră este cauzată de oameni și reprezintă o cauză invizibilă a stresului, arată un studiu publicat pe Science Alert.

Deși ne axăm pe riscurile grave pe care această formă de poluare o are asupra sănătății oamenilor, trebuie să luăm în considerare că zgomotele dăunează și animalelor care trăiesc lângă noi, în case, ferme și grădini zoologice.

Impactul zgomotului asupra oamenilor variază de la iritații ușoare, ajungând la probleme de învățare și memorie, leziuni permanente ale urechii și boli de inimă

Zgomotul anormal de puternic, cum ar fi la cel din cadrul concertelor muzicale sau de pe șantierele de construcții, este ”tolerat” de auzul uman. Cu toate acestea, acest tip de zgomot este deosebit de dăunător pentru necuvântătoare.

Cercetările tind să măsoare cât de puternic este un zgomot în decibeli. Decibelii sunt ușor de măsurat cu un dispozitiv portabil și formează baza ghidurilor pentru sănătatea umană. Totuși, sursa zgomotului, frecvența (înălțimea), rata și durata pot afecta, de asemenea, modul în care zgomotul este perceput de un ascultător.

Maimuțele au capacități auditive similare cu cele ale oamenilor. Totuși, restul regnului animal percepe poluarea sonoră într-un mod foarte diferit

Descoperirile din studiile de laborator la rozătoare pot fi generalizate și la alte mamifere, dar există diferențe majore în capacitatea de auz.

Animalele sălbatice suferă de stres cronic, probleme de fertilitate și își schimbă rutele de migrație ca răspuns la zgomot.

De asemenea, animalele închise sunt adesea expuse la niveluri de poulare fonică generată de om, de care nu pot scăpa.

Inclusiv zgomotul inaudibil (vibrațiile) poate răni animalele. Acestea resimt durere și frică

Animalele de fermă experimentează niveluri ridicate de vibrații în timpul transportului.

În acest context, grupul de cercetare de la Universitatea Anglia Ruskin investighează dacă vibrațiile de la lucrările de construcție au impact asupra primatelor din grădina zoologică.

Un eveniment zgomotos, cum ar fi un festival de muzică local sau fenomene meteo extreme, poate declanșa frică pe termen lung.

Legătura dintre zgomot și frică a fost atent studiată la câini. Cercetătorii au folosit înregistrări ale furtunilor

Acest tip de sensibilitate la zgomot, care afectează până la 50% dintre câinii de companie, este declanșat de zgomote neașteptate. Fenomenul va face ca animalele să se ascundă sau să caute confortul uman.

Astfel, dacă animalul de companie este stresat de poluarea fonică, sunt disponibile o serie de tratamente pentru a-l calma sau distrage atenția. Proprietarii pot folosi inclusiv feromoni sintetici și jucării. Cu toate acestea, este mai bine să previi decât să vindeci.

Vă puteți proteja animalele de companie în timpul evenimentelor zgomotoase, cum ar fi furtunile și artificiile, oferind spații suplimentare. Un spațiu considerat ”sigur” le va proteja pe necuvântătoare de zgomote.

Studiul a fost publicat de:

  • Fay Clark, cercetător în științe ale vieții – Universitatea Anglia Ruskin
  • Jacob Dunn, profesor asociat de biologie evolutivă – Universitatea Anglia Ruskin.

Adaptare: Science Alert