Foto: Arhiepiscopia Tomisului

Arhiescopia Tomisului o comite din nou

Am mai zis-o și cu alte ocazii: nu am absolut nimic cu omul credincios, atât timp cât el nu-i habotnic și nici rău. Atât timp cât e capabil să distingă lucrurile spirituale de cele lumești. Atât timp cât, dacă eu îi dau voie să creadă în Dumnezeu, ar trebui să-mi dea și el mie voie să nu cred. Și cunosc oameni religioși și buni. Puțini, dar cunosc. Însă printre ei niciun cap al Bisericii Ortodoxe Române.

Unul dintre exemplele de „așa nu” în ceea ce-i privește pe preoții ortodoxiei române este chiar liderul mafiei Tomisului, și-anume „influencerul” ÎPS Teodosie. Trecut prin procese, aproape ajuns și la pușcărie, scăpat ca prin urechile acului în ultimul moment, acesta profită de noul lui statul de zeitate repusă în drepturi, și-și permite să arunce cu păreri în toate direcțiie. Ce-s ăia doctori? Ce-i ăla DSP? Chiar de-o fi să murim cu toții, e voia lui Dumnezeu, până la urmă! Cam așa ți-ar răspunde strălucitorul Arhiepiscopiei Tomisului.

Deși niciodată nu m-am declarat impresionată de cele sfinte ori de biserică, recunosc că, fiind un om destul de curios, am mai citit una-alta, tocmai pentru a fi în stare să aduc argumente pertinente celor ce mă întreabă de ce nu trec pe la biserică. Și uite-așa-mi amintesc cum că la un moment dat, prin copilărie, citeam o chestiuță religioasă, pe numele ei Pilda Talanților. N-am să o povestesc pe toată pentru că n-are rost, însă am să menționez faptul că morala pildei se învârtea în jurul faptului că atunci când ți se dă ceva, ai face bine să nu stai cu mâinile în sân și să îngropi ceea ce ai, ci să fructifici. Cu alte cuvinte, dacă ai parte de un sistem medical și de oameni care să te sfătuiască ce trebuie să faci ca să-ți fie bine de Coronavirus, nu cumva ignorând acele sfaturi cazi în păcatul din pilda mai devreme menționată? Firește, ăia din pildă aveau talanți, noi avem sfaturi acreditate de la oameni competenți. Aceeași Mărie cu altă pălărie!

Lăsând pildele la o parte și revenind în lumea reală, ei bine, în lumea reală Arhiepiscopia Tomisului persiflează DSP-ul cum c-ar fi venit cu recomandarea „anti-lingurița” un pic cam târziu, având în vedere că ei oricum nu mai au voie să țină slujbe cu oameni vii în biserici.

„Adresa este tardivă şi fără scop, întrucât Ordonanţa militară nr. 2 a interzis accesul public al credincioşilor la slujbele bisericeşti. Ne miră foarte tare conţinutului adresei, care pare a fi scrisă direct de către profesorul Emil Moise, care, în ultima vreme, desfăşoară o anti-cruciadă la adresa slujbelor oficiate la Arhiepiscopia Tomisului şi de către IPS Teodosie. Probabil, din exces de zel, funcţionarii DSP s-au grăbit să se acopere cu hârtii, auzind de ameninţările penale ale lui Emil Moise. Reprezentanţii DSP ar fi trebuit să ştie că Arhiepiscopia Tomisului este parte integrantă a Patriarhiei Române, că ritualul religios oficiat în Arhiepiscopie se oficiază în întreaga Patriarhie Română şi că Legea Cultelor permite BOR să îşi organizeze cultul potrivit propriilor norme canonice, factorul decizional fiind Sf. Sinod. Prin urmare, o eventuală discuţie asupra desfăşurării ritualului religios trebuie purtată de către autorităţi la nivelul Patriarhiei Române şi al Sf. Sinod”, se menţionează în comunicat.

Și vă mai mirați că pe zi ce trece vă pierdeți din ce în ce mai mulți enoriași? Păi, cu Ipocrisie în fruntea voastră și c-o astfel de atitudine, bucurați-vă dacă după ce se termină criza Coronavirusului va mai veni cineva de voie în biserică! Aș spune că-mi pare rău pentru voi, dar nu-mi pare. Atunci când o să încetați să exploatați bătrânii care atât știu, și-anume să se uite sub poalele voastre, atunci când o să începeți să plătiți taxe statului sau când o să încetați să mai aveți pretenția ca din impozitul meu să primiți și voi, poate abia atunci o să-mi curgă și mie o lacrimă cinstită pentru voi. Până atunci, lacrimile mele vin doar ca urmare a faptului că râd de voi și de ipocrizia voastră. Și-acum pentru că n-are cine să vă mai umple cutia milei. Sâc!

Citește și: ÎPS „Ipocrisie” al Tomisului ne vorbește din Vechiul Testament

#News