Județul Maramureș, primul care-și închide porțile

Județul Maramureș e mai responsabil decât alte județe

Aseară vă povesteam despre întâmplarea cu vecinul meu venit din Spania, cel care și-a încălcat regimul de izolare, drept pentru care a fost amendat. Ceea ce m-a dus cu gândul un pic mai departe, și-anume la cei ce reușeșc, totuși, să fenteze autoritățile și bunul simț și pe timp de zi se plimbă nestingheriți pe străzi. Și-apoi mi-am amintit de veșnicele recomandări ale autorităților, recomandări care, dacă este să te uiți un pic pe stradă, constați că nu-s luate în seamă de prea mulți. Desigur, traficul s-a rărit, oamenii s-au mai dispersat și ei, însă nu așa cum ar trebui să se întâmple pentru a putea fi siguri că boala se oprește din răspândit. Pentru că oameni pe străzi încă avem. E suficient să te uiți un pic pe fereastra din dotare.

Și vine prefectul județului Maramureș și zice: ia, gata, de mâine, 25 martie, județul se închide chiar și pe timp de zi. Mulți vor avea reproșuri, mulți îl vor înjura, însă la sfârșitul epidemiei toți îl vor iubi. În speranța că decizia prefectului Nicolae Silviu Ungur va crea un precedent și în celelalte județe, nu putem decât să lăudăm un astfel de curaj.

De unde a început totul?

De la o recomandare a membrilor Partidului Social Democrat, care l-au somat pe prefect să ia o decizie radicală în acest sens, întrucât, așa cum vă povesteam, situația se prezintă a fi destul de critică în județul lor. Astfel, prefectul nu a rămas indiferent și a dispus ca începând de mâine să se aplice aceleași reguli stricte și pe timp de zi. Mai pe larg, cetățenii din județul cu pricina vor fi lăsați să iasă din case doar în cazuri de strictă necesitate, iar atunci când o fac vor trebui să prezinte documentele necesare organelor de ordine. Ceea ce, în mod normal, ar trebui să însemne că numărul de politiști de pe străzi va crește. Sau așa ar fi normal!

„În calitate de președinte al Consiliului Județean Maramureș și vicepreședinte al Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU), cer IMPERATIV Prefectului Județului, adoptarea în cadrul CJSU a unor măsuri restrictive pentru protejarea cetățenilor Maramureșului.”, declara în cursul zilei de ieri Gabriel Valer Zetea, președintele Consiliului Județean Maramureș.

„Așa este structura cetățenilor din județul nostru, nu doresc să nu se întâlnească, nu doresc să nu socializeze, nu doresc să stea în grupuri mai mici de 3. Avem o problemă din acest punct de vedere și am considerat că riscul este mult prea mare”, a explicat, la rândul său, prefectul.

Citește și: Atunci când vecinii te pun în pericol iar autoritățile recită „recomandări”

#News