Peste 200 de persoane din județul Bihor au primit ilegal ajutoare sociale

Ele au beneficiat de bani deși erau plecate în Irlanda.

Sase inculpați într-un dosar privind prejudicierea statului cu o sumă uriașă de bani prin plata nelegală a ajutoarelor sociale pentru 206 romi din Holond, județul Bihor, aflați de fapt în Irlanda, au scăpat de toate acuzațiile. Conform dosarului, cei șase au produs un prejudiciu statului de aproape 600.000 de lei. 

Acum doi ani, ei au fost achitați de Judecătoria Beiuș, recent și Curtea de Apel Oradea a decis să nu-i pedepseasca.

 După ce au scăpat complet de acuzații, doi dintre angajații suspendați din funcții la trimiterea în judecată au cerut să revină pe posturile din primărie și să li se achite salariile neîncasate cât timp au fost în proces. Faptele au avut loc în perioada 2010 – 2011, respectiv a primarului de atunci al comunei Holod, Daniel Cioloș., potrivit ziare.com.

Potrivit Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, care i-a trimis în judecată pe edil pentru abuz în serviciu în formă continuată, iar pe funcționari pentru complicitate, aceștia „și-au îndeplinit defectuos atribuțiile de serviciu sau au determinat ori sprijinit îndeplinirea defectuoasă a atribuțiilor de serviciu” de către colegi

. Magistrații au confirmat faptele, și anume că primarul a ordonat plata ajutoarelor sociale pentru romii plecați din țară, iar „funcționarii au întocmit anchete sociale fictive”, semnând în numele lor cererile de ajutoare și diverse declarații. Totuși, au stabilit că nu pot fi trași la răspundere penală, din cauza a trei Decizii ale CCR – 265/2014, 279/2018 și 358/2022.