Partidul Mişcarea Populară a făcut un apel către Guvern dar  și către PNL, USR, ALDE  și  PRO România să susţină demersul nostru prin care cerem revenirea la alegerea primarilor în două tururi. Avem un proiect de lege al PMP,  adoptat deja de Senat care  poate  fi dezbătut  și  votat în Parlament.

„Avem un proiect de lege al PMP, adoptat deja de Senat care poate fi dezbătut şi votat în Parlament. De asemenea, mai există şi alte modalităţi de rezolvare a acestei probleme, cum ar fi emiterea unei ordonanţe de urgenţă sau asumarea răspunderii Guvernului pe un pachet de legi electorale care să cuprindă şi revenirea la alegerea primarilor în două tururi. Trebuie să revenim la alegerea primarului în două tururi pentru a avea o administraţie locală eficientă. Am vazut în 2012, în 2016, primari aleşi sub 10% din numărul total de alegători care gestionează resursele unei comunităţi. Considerăm că în momentul de faţă, din cauza acestui mod de a alege primarii, aceştia nu mai sunt reprezentativi din punct de vedere electoral”, a declarat deputatul Petru Movilă, potrivit unui comunicat, informează B1 TV, care mai susţine că „alegerea primarului în două tururi conferă alesului o legitimitate care îi consolidează actul de guvernare locală”.

„Revenirea la formularea legislativă anterioară, mai precis alegerea primarului în două tururi, conferă alesului o legitimitate care îi consolidează actul de guvernare locală. În primul rând, un sistem de vot trebuie să fie orientat către cetăţean şi să ofere formula optimă de reprezentare a sensibilităţilor politice existente.  Alegerea primarului într-un singur tur reduce foarte mult caracterul reprezentativ al rezultatului electoral şi scade capitalul de identificare a electoratului cu alesul. Situaţia este cu atât mai problematică în cazul unui nivel ridicat de absenteism, care fragilizează actul de reprezentare. Prin modificarea solicitată primarul ales ar avea votul a peste 50% dintre alegătorii prezenți la vot în turul 2. În sprijinul acestui demers, peste un milion de cetățeni au semnat pentru primari în două tururi  în cadrul campaniei  inițiate de PMP. De asemenea, alegerea primarilor în două tururi a fost una din condițiile puse de PMP  pentru votarea Guvernului Orban”, a adaugat Petru Movilă.

#news