Șeful Vămii Sculeni și doi agenți de poliție, reținuți de DNA pentru luare și dare de mită

Sumele au fost primite de la persoane care transportau mărfuri dinspre Republica Moldova în țări ale Uniunii Europene

DNA

În urma perchezițiilor efectuate de polițiști și procurori, au fost reținuți șeful vămii Sculeni, Cristian Mâncaș, pentru nouă infracțiuni de luare de mită. Au mai fost reținuți și agenții de poliție Gabriel Alexandru Bertea pentru luare de mită, dare de mită și complicitate de luare de mită, și Iulian Teofil Baciu, pentru luare de mită și dare de mită. Ultimii doi lucrau în cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Sculeni, județul Iași, potrivit g4media.ro.

Potrivit ordonanțele procurorilor, în perioada 07 iulie – 08 noiembrie 2023, inculpații Mancaș Cristian, Bertea Gabriel-Alexandru și Baciu Iulian-Teofil, în mod repetat, ar fi pretins și primit, direct sau prin intermediari, sume de bani (până la 700 euro).

Sumele, necuantificate până în prezent, au fost primite de la persoane care efectuau activități de transport de mărfuri dinspre Republica Moldova în țări ale Uniunii Europene. În schimbul banilor primiți cu titlu de mită, cei trei polițiști de frontieră și-ar fi încălcat atribuțiile de serviciu. Astfel, ei ar fi favorizat trecerea coletelor respective fără a dispune măsurile legale pentru nerespectarea dispozițiilor referitoare la transportul peste graniță a anumitor cantități de mărfuri/produse accizabile.

” Inculpatul Mancaș Cristian, în calitate de șef al Punctului de Trecere a Frontierei Sculeni, ar fi pretins și primit de la o parte dintre subordonații săi sume de bani necuantificate până în prezent, pentru a „închide ochii” la „mercurialul” sumelor de bani percepute cu titlu de mită de către polițiștii din subordinea sa persoanelor care tranzitau punctul de trecere a frontierei, menționat mai sus.

Inculpaților li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

„La data de 23 noiembrie 2023, cei trei inculpați urmează să fie prezentați Tribunalului Iași cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile. În cauză se mai efectuează acte de urmărire penală și față de alte 24 de persoane (agenți ai poliției de frontieră, vameși și persoane fizice). În cauză, procurorii beneficiază de sprijin din partea Direcției Generale Anticorupție și din partea Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Iași.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”, se precizează în comunicatul DNA. Trei pacienți ai Spitalului de Psihiatrie Murgeni au murit după ce au mâncat preparate de pește asigurate de o mănăstire din localitate