Carantina nu este impusă de la „centru”, ci luată pe plan local

Șeful DSU, Raed Arafat a venit cu câteva precizări cu privire la carantinare, care se face la propunerea DSP-urilor, nu impusă de la centru. Acesta consideră că după 30 de zile de la luarea măsurilor, autoritățile pot decide dacă rezultatele sunt cele scontate, după care se va decide pasul următor.

„Instituirea carantinei se face la propunerea DSP-urilor, dacă se ajunge la anumite criterii ce trebuie întrunite. Mai multe localități au decis să intre în carantină prin decizia Comitetelor Județene pentru Situații de Urgență, altele au ales măsuri suplimentare de control, să mai aștepte impunerea stării de carantină. Nu o impunem de la centru în acest moment, ci este luată decizia pe plan local de către DSP-uri, cu avizul INSP și cu decizia CJSU, urmând ca ordinul să fie semnat de mine și publicat în conformitate cu prevederile legale”, a spus Raed Arafat la Digi24.

Momentan, Bucureștiul este pe un platou

În ceea ce privește situația din București, Arafat spune că măsurile luate în urmă cu două săptămâni încep să se vadă.

„În acest moment putem să spunem că nu mai avem această creștere exponențială care a fost, suntem undeva la un platou, cu unele creșteri și scăderi. Deci nu putem să spunem că situația este spre bine în acest moment, dar nici nu putem să spunem că este în creștere așa cum era acum două-trei săptămâni. Măsurile au început să aibă efect”, a spus Arafat.

Totodată acesta a precizat că durează 30 de zile până când autoritățile vor stabili dacă măsurile luate începând cu 9 noiembrie, când s-a intrat în carantina parțială, au avut efectul așteptat. „Dacă nu, atunci trebuie prelungite sau luate măsuri suplimentare”, a adăugat el.

Incidența cazurilor noi de infectări la mia de locuitori, în ultimele 14 zile, din București a crescut, duminică, la un indice de 6,13, de la 5,88 cât a fost raportat cu o zi înainte.

Citește și: „Putem să ținem epidemia sub control, acționând local și regional pentru aceasta”

#News