În cursul zilei de astăzi, premierul Ludovic Orban a vorbit despre situația localităților ce riscă să fie carantinate.

Până în momentul de față avem două localități sub carantină, mai exact, o localitatea Cartojani din Giurgiu şi Gornet din Prahova. Mai mult decât atât, o serie de alte localități sunt plasate sub monitorizare, spre exemplu, în județul Argeș: Piteşti, Mioveni, Ştefăneşti, Costeşti, Bălileşti, Bascov, Brăduleţ, Buzoeşti, Davideşti, Miceşti, Stâlpeni şi Vultureşti. Caz în care situația în oricare dintre acestea se va înrăutăți, o carantinare a acestora nu este exclusă.

„Au existat declaraţii legate de Argeş, aşteptăm propuneri. Deocamdată s-a dispus carantinarea a două localităţi, una e un sat, Roata de Jos din judeţul Giurgiu, de asemenea, s-a mai dispus carantinarea pentru o localitate, îmi scapă numele. Oricând există o propunere fundamentată dacă este avizată de INSP se poate dispune carantinarea”, a afirmat premierul Ludovic Orban.

Ludovic Orban: „În funcţie de cauzele identificate prin anchetele epidemiologice se dispun şi măsurile pentru a reduce riscul de transmitere”

„Setul de măsuri pe care îl aplici în cazul carantinării zonale poate fi diferit de la localitate la localitate în funcţie de cauza care a generat răspândirea virusului care poate fi de mai multe feluri, poate fi o nuntă sau poate fi un eveniment religios, poate fi cârciuma la care se adună în sat mai mulţi. Pot exista cauze. În funcţie de cauzele identificate prin anchetele epidemiologice se dispun şi măsurile pentru a reduce riscul de transmitere, dar cert e carantinarea zonală reduce riscul ca cei dintr-o localitate unde e risc mare de răspândire să transmită în afara localităţii acest virus. Prin măsurile care se iau în interiorul localităţii să se reducă riscul de răspândire de la cei bolnavi”, a mai spus Ludovic Orban.

Citește și: Iohannis și-a călcat pe inimă și a promulgat legea acordării de măști populației defavorizate

#News