Vasile Blaga

Fostul președinte al PD-L Vasile Blaga va afla, joi, decizia instanței în dosarul finanțării ilegale a PD-L, în care DNA îl acuză pe acesta de trafic de influență și luare de mită (700 de mii de euro), prin interpuși. În același dosar fostul primar din Piatra Neam, Gheorghe Ștefan, și-a recunoscut vinovăția și a fost condamnat. În anul 2017, în primă instanță, Vasile Blaga a fost achitat de Tribunalul București însă, DNA a contestat decizia și cere ca Blaga să fie condamnat.

Vasile Blaga a fost trimis în judecată pe 29 noiembrie 2016 de DNA Ploiești, fiind acuzat că a primit 700.000 de euro de la o societate comercială în schimbul exercitării influenței, astfel încât respectiva firmă să obțină contracte cu două companii naționale. Potrivit rechizitoriului, Pinalti (așa cum mai este cunoscut fostul primar din Piatra Neamț, Gheorghe Ștefan – n.r.) a recunoscut că a intermediat partea cea mai consistentă, de 500.000 de euro, din mita totală de 700.000 de euro pe care ar fi primit-o Blaga ca să îl ajute pe Horațiu Berdilă de la compania IT Romsys să câștige contracte IT cu Transelectrica și Transgaz.

„În perioada 2011-2012, în calitate de secretar general al unui partid aflat la guvernare, inculpatul Blaga Vasile a primit în patru rânduri, de la o societate comercială reprezentată de inculpatul Berdilă Horațiu Bruno, suma totală de 700.000 euro, în schimbul exercitării influenței prin intermediul inculpatului Ștefan Gheorghe (vicepreședinte al aceluiași partid) asupra unei persoane care a deținut consecutiv funcții de conducere la două companii naționale, astfel încât firma reprezentată de Berdilă Horațiu Bruno să obțină contracte la cele două companii naționale”, afirmă procurorii în sprijinul cererii de condamnare a lui Vasile Blaga.

În rechizitoriul întocmit, procurorii susțin că, în 2009, în cadrul PDL, a existat o înțelegere secretă între lideri, secretarul general Vasile Blaga și vicepreședintele Gheorghe Ștefan, în sensul obținerii de bani pentru partid. Potrivit înțelegerii, acest lucru urma să fie realizat prin numirea, cu ajutorul miniștrilor desemnați politic, a unor persoane agreate la conducerea companiilor naționale și instituțiilor publice din subordinea acestor ministere, prin intermediul cărora să se procedeze la atribuirea unor contracte de achiziție publică unor firme dispuse să „cotizeze” pentru formațiunea politică din care cei doi făceau parte.

În acest sens, suspectul Gheorghe Ștefan și-a folosit în mod direct influența deținută în mediul politic și a determinat persoanele cu putere de decizie de la nivelul ministerelor de resort să numească la conducerea unei companii naționale din domeniul energiei o anumită persoană, mai precizează DNA în rechizitoriu.

Înainte să fie trimis în judecată, în septembrie 2016, Vasile Blaga a fost plasat sub control judiciar pentru 60 de zile. Atunci, el a demisionat din funcția de copreședinte al Partidului Național Liberal și coordonator al campaniei electorale pentru alegerile parlamentare.

Citește și: Eminența sa Darius Vâlcov merge la pușcărie! 6 ani și jumătate pentru fapte de corupție

HashtagNews.ro