Fumatul dăunează grav. Nu, nu glumim cu asta. Și, ce ar fi important de știut, e că gudronul e substanța cancerigenă, nu nicotina în sine. Oricum ar fi, fumatul dă peste cap sistemul imunitar. Și distruge plămânii. Te poate omorî cu sau fără COVID-19. Dar și aici vorbim de un bilet la loterie. Există fumători de meserie, cu plămânii perfecți. La fel de bine, există oameni care nu s-au atins de țigară și au probleme pulmonare severe.

Legat de coronavirus, speculația cu fumatul a apărut în urmă cu câteva zile și nu i-am acordat mare atenție, pentru că se contrazice cu primele informații legate de virus. Când am citit despre victimele virusului, am înțeles că în grupa de risc intră bătrânii, cei care suferă de boli cardiovasculare, diabet, hipertensiune, boli ale sistemului respirator și cancer. Și, undeva în coada listei, trona mare un alt grup de expuși: fumătorii.

Nu mi-a plăcut deloc prezența fumătorilor pe listă, dar departe de mine gândul de a renunța la țigări. Am mai zis, fumatul e nociv, chit că e pandemie sau nu. Dar, cu riscul de a mă repeta, orice viciu e nociv. Putem vorbi de alcool, produse de tip fast-food sau abuzul de droguri și lista poate continua.

Când au început să se știe mai multe despre virus, au apărut din ce în ce mai multe îndemnuri de tipul: ”dacă nu ați avut un motiv întemeiat să renunțați la fumat, coronavirusul este unul!”. Sau povești despre persoane care au fost declarate vindecate, dar erau nefumătoare. Sau se lăsaseră de fumat. Sau militau vehement împotriva fumatului, de pe patul de la terapie intensivă.

Foștii fumători au pornit un nou război sfânt împotriva fumătorilor, cu sfaturi obsesive legate de renunțarea la fumat. Și, sinceră să fiu, nu am prea întâlnit om care să se fi lăsat de fumat și să fie foarte întreg la cap când e vorba de țigară. Se inflamează toți, aruncă cu blesteme și anateme, se strâmbă și te-ar crucifica. Sau. Ți-ar da foc în piața publică. Cu bricheta ta.

Dar. O chestie și mai interesantă legată de foștii fumători: sunt foarte agitați că virusul va ucide fumătorii. Pentru că așa au zis cercetătorii. Sunt siguri, ferm convinși că fumătorii sunt o categorie de risc. Renunțați la fumat, că vine virusul peste voi!

Apare un nou studiu, conform căruia virusul n-ar avea treabă cu fumătorii. Cu statistici, cifre și nume. Ce fac foștii fumători: iau teoria conspirației în brațe. Sunt siguri că e o minciună manipulatoare. Fac spume în spațiile on-line. Se bat pe umăr reciproc că s-au lăsat și se agită cu moartea prematură a fumătorilor.

Adică: orice s-a spune, foștii fumători sunt mereu cei care se agită.

Serios acum: că virusul are sau nu treabă cu nicotina, rămâne de văzut. Încă se mai fac studii. Dar, la fel de serios: te-ai lăsat de fumat. Ok. Aplauze. Felicitări. Și-o medalie.

Dar: încetează să mai arunci cu coronavirus imaginar în fumători. Lasă studiile să-și spună cuvântul și să ajungă la o concluzie. În plus, fiecare fumează în izolarea personală. Ați câștigat barurile, resturantele și cafenelele. Bașca niște parcuri, plaja și ceva terase. Hai să lăsăm virusul în studiu și fumătorul în sufrageria personală. Că, atât timp cât fumez departe de tine, e loc sub soare pentru toți.    

Citește și: Ivailo Dicev: pandemia dintre oameni

#News