Foto: Pixabay.com

România repetentă

Raluca Turcan a ieșit de curând în presă cu câteva declarații menite să inflameze opinia publică. Adevărul e că n-ar trebui să tragem cu tunul prea tare în doamna vicepremier, întrucât situația e așa cum e și nu avem de unde să știm ce va fi mâine. Așadar, în ceea ce privește anul școlar actual, se preconizează cum c-ar fi trei variante mari și late, după cum urmează:

Scenariul unu

Rămâne cum am stabilit, continuăm programa ca și cum nimic nu s-ar fi întâmpla și îi dăm înainte cu evaluările.

Ceea ce, în condițiile actuale, cam greu de crezut că are cum să se întâmple.

Scenariul doi

Amânăm puțin evaluările, dar nu știm exact cam cât. Vedem noi!

Un scenariu ce se apropie un pic mai mult de realitate, având în vedere întârzierile deja întâmplate din pricina închiderii școlilor din România.

Scenariul trei

O lăsăm baltă și o luăm la anul de la capăt.

De asemenea, un scenariu cu foarte mari șanse de a deveni realitate, caz în care epidemia de Coronavirus nu se stinge în următoarele două luni.

Declarațiile Ralucăi Turcan cu privire la cele trei variante

”Am solicitat o analiză din partea Ministerului Educației, tocmai pentru a vedea cum se desfășoară educația online și în baza programelor speciale create în parteneriat cu TVR pe educația copiilor. Plecăm de la principiul că nici o evaluare nu poate să fie în afara materiei predate. Dacă efectele predării online vom vedea că ating toate segmentele sociale, pentru că evident, România are și segmente extrem de vulnerabile, unde accesul la Internet este îngrădit, unde inclusiv accesul la televiziune este deficitar, vom vedea în funcție de aceste evaluări cum vom proceda cu anul școlar”, declara Raluca Turcan.

De asemenea, aceasta a mai spus: ”Sunt trei etape posibile, cel puțin din perspectiva mea. Una ar fi ca anul școlar să continue și evaluările să fie așa cum au fost prevăzute, dar e un scenariu destul de greu de atins, întrucât deja se prefigurează închiderea școlilor peste perioada anunțată. Al doilea scenariu ar fi al decalării evaluărilor, iar al treilea ar fi al repetării anului, însă vom vedea, e foarte-foarte dificil de afirmat acum care va fi soluția”.

Concluzii

Cu toate că Raluca Turcan vede toate cele trei variante posibile, haideți să fim un pic sinceri cu noi să să realizăm că în realitate, doar ultimele două au șanse de a se întâmpla. În condițiile în care școala românească este închisă, cu șanse mari ca perioada de stat acasă să se prelungească, scenariul unu devine unul imposibil, caz în care nu vrem să avem parte de o generație 2019-2020 cu mari lacune.

Noi să fim sănătoși! Pe celelalte le-om rezolva cumva.

Citește și: Orlando Teodorovici se ține de petiții online

#News