Calendarul aprobării bugetului, „pe repede-nainte”

Dezbaterea pe comisii până sâmbătă. Raportul va fi depus luni, iar votul final va fi marți

Birourile Permanente Reunite (BPR) ale Parlamentului au stabilit marți calendarul bugetului de stat pe anul în curs în forul legislativ: până joi se pot depune amendamente, raportul trebuie depus până luni dimineață, tot luni încep dezbaterile în plenul reunit, iar marți este programat votul final.

„În Birourile Permanente Reunite am stabilit următorul calendar: până joi la ora 10:00 se pot depune amendamente de către parlamentari. Între orele 12:00 și 16:00 vor avea loc, în paralel, comisiile permanente pentru avizare, iar comisiile reunite de buget-finanțe vor începe dezbaterea generală la ora 14:00, iar dezbaterea pe articole la ora 16:00, după primirea avizelor. Am stabilit termen pentru finalizarea raportului ziua de sâmbătă, e stabilită ca și țintă sâmbătă ora 14:00. Dacă nu, vor continua până la finalizare. Termenul pentru depunerea raportului este ziua de luni, 1 martie, ora 10:00. Dezbaterile în plen vor începe la ora 16:00, luni, 1 martie. Dacă nu terminăm luni, continuăm marți. Am stabilit ca obiectiv ca votul să fie marți”, a anunțat președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban.

Fără amendamente

El a precizat că majoritatea parlamentară susţine proiectul Legii bugetului de stat şi proiectul Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul în curs în forma adoptată de Guvern, îmbunătăţirile putând fi făcute după şase luni, la rectificarea bugetară.

 „Nu vom susţine amendamente. Pentru aprobarea amendamentelor, acestea trebuie susţinute din partea tuturor formaţiunilor politice care formează coaliţia de guvernare. Dar decizia este de a susţine Legea bugetului de stat şi Legea bugetului asigurărilor sociale de stat în forma adoptată de Guvern. Va exista dezbatere generală, fiecare poate să prezinte puncte de vedere, amendamente, dar decizia majorităţii parlamentare este de adopta cele două legi în forma adoptată de Guvern”, a afirmat Orban.

Potrivit liderului PNL, bugetul este construit astfel încât „să pună în mişcare motoare de dezvoltare economică – investiţii, creşterea absorbţiei de fonduri europene, susţinerea mediului privat prin diferite programe”.

Citește și: PSD îl sfidează pe Cîțu și anunță că va depune amendamente le buget