De miercuri va începe vaccinarea personalului din învățământ

La mai bine de două săptămâni după ce au început școlile

Medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare împotriva Covid, a anunțat că va începe imunizarea personalului din învățământ. Termenul până la care se dorește vaccinarea cadrelor didactice este de 10 martie.

„Procesul de vaccinare pentru personalul din învățământ va începe mâine (miercuri – n.r.), în majoritatea județelor din țară. Toată această activitate se va încheia pe data de 10 martie. De mâine începe activitatea de vaccinare în 23 de județe, inclusiv în municipiul București, de joi continuă în alte 14 județe, din 26 februarie două județe și din 1 martie încep ultimele trei județe”, anunță Valeriu Gheorghiță.

El a estimat că aproximativ 60.000 de persoane din rândul personalului din învățământ vor fi vaccinate. „Deja peste 42.000 de persoane au fost deja vaccinate, din rândul personalului didactic, iar alte 128.000 de persoane sunt programate”, adaugă șeful campaniei naționale de vaccinare anti-Covid-19.

Două seruri disponibile pentru imunizare

Având în vedere că serul produs de AstraZeneca esrte recomandat persoanelor până în 55 de ani, Valeriu Gheorghiță a precizat că pentru imunizarea cadrelor didactice și a a personalului din învățămând vor fi utilizate două dintre serurile disponibile în România. Cel de la AstraZeneca, respectiv cel de la Pfizer BioNTech, astfel fiind acoperite mai multe persoane.

„În primul rând, tipurile de vaccin – vor fi folosite atât AstraZeneca, în mod deosebit, pentru persoane cu vârsta de până în 55 de ani, inclusiv, acolo unde nu se identifică anumite contraindicații. De asemenea, vaccinul produs de BionTech Pfitzer va fi recomandat pentru persoane de peste 55 de ani. Fluxurile de vaccinare vor fi separate pentru cele două tipuri de vaccin administrat. Programarea se va face după o altă modalitate și nu se efectuează în platforma informatică. Practic, instituțiile de învățământ centralizează lista cu personalul care dorește vaccinare, listele sunt centralizate la inspectoratele școlare, care le trimite la direcțiile de sănătate publică. DSP-urile efectuatează programarea, iar beneficiarii vor fi înștiințați de inspectoratele școlare județene și de conducerile instituțiilor de învățământ”, mai spune Gheorghiță. Potrivit acestuia, Ministerul Educației pune la dispoziție locațiile pentru centrele de vaccinare.

Semestrul 2 la preuniversitar a început în 8 februarie. Studenții, în această săptămână

Reamintim că cei din învățământul preuniversitar au revenit la cursuri în urmă cu două săptămâni, iar cei din universitar au început cursurile (în format hibrid, decizia fiind luată la nivelul fiecărei universități) în această săptămână.

De la începutul campaniei de vaccinare, din 27 decembrie 2020 au fost administrate 1.259.544 de doze Pfizer, 77.726 de la Moderna (din 4 februarie) și 71.817 de la AstraZeneca (din 15 februarie).

Citește și: Vaccinarea împotriva coronavirusului rămâne facultativă