Trei zile de festivităţi pentru încoronarea regelui Charles al III-lea

Încoronarea regelui Charles al III-lea, în vârstă de 74 de ani, va avea loc la opt luni de la moartea reginei Elisabeta a II-a.

Palatul Buckingham a anuntat, programul celor trei zile de festivităţi ocazionate de încoronarea regelui Charles al III-lea. După ceremonia organizată la 6 mai la Westminster Abbey vor avea loc un concert cu vedete, un „mare prânz” naţional şi iniţiative de promovare a voluntariatui.Ceremonia de încoronare a regelui Charles al III-lea va avea loc în dimineaţa zilei de 6 mai, la Westminster Abbey, ca şi precedentele încoronări ale monarhilor britanici din ultimii 900 de ani. Aceasta va fi condusă, conform tradiţiei, de arhiepiscopul de Canterbury, Justin Welby, conducătorul spiritual al Bisericii Anglicane.Charles al III-lea şi Camilla se vor deplasa de la Palatul Buckingham la Westminster Abbey într-o ceremonie numită „Procesiunea Regelui”, potrivit g4media.ro.

Încoronarea regelui Charles al III-lea, în vârstă de 74 de ani, va avea loc la opt luni de la moartea reginei Elisabeta a II-a, care a încetat din viaţă la 8 septembrie, la vârsta de 96 de ani.

 Palatul Buckingham intenţionează să facă din „acest eveniment istoric” un moment de sărbătoare, un prilej ce oferă „oamenilor ocazia de a se reuni”. Se va reuni, însă, şi familia regală? Buckingham nu a indicat în comunicatul emis dacă prinţul Harry şi soţia sa, Meghan, retraşi în California, vor fi prezenţi. Palatul nu a reacţionat niciodată oficial la cartea explozivă a prinţului, „Spare” („Rezervă”), publicată la 10 ianuarie, în care acesta aduce acuzaţii grave împotriva mai multor membri ai familiei regale, în special la adresa fratelui său, William şi a reginei consoartă, Camilla.

Încoronarea are loc, în mod tradiţional, în lunile următoare urcării pe tron.

Această perioadă permite atât respectarea doliului naţional şi a doliului regal, cât şi organizarea ceremoniei. Ultima încoronare, cea a Elisabetei a II-a, a avut loc la 2 iunie 1953. Pentru prima dată, ceremonia, grandioasă, a fost atunci difuzată la televizor, fiind urmărită de 27 de milioane de britanici dintre cei 36 de milioane de locuitori de la acea vreme. Ceremonia a durat mai bine de trei ore, în faţa a 8.251 de invitaţi adunaţi la Westminster Abbey. La eveniment au fost reprezentate oficial 129 de naţiuni şi teritorii.

Două plaje cunoscute din Australia, închise după apariția unor rechini