Protest inedit al studenților români, la Ministerul Educației

„Cozonacul cu rahat este simbol al atitudinii guvernanților - indolență îmbrăcată în vorbe goale”, susțin studenții.

Liderii studenților din România s-au strâns în fața Ministerului Educației, unde, pentru că este sezonul sărbătorilor de iarnă i-au colindat pe „decidenții ce au în grija lor educația din România”. Și pentru că nu au vrut să meargă cu „mâna goală”, le-au adus „cozonaci cu rahat, simbol al atitudinii guvernanților – indolență îmbrăcată în vorbe goale”, pe care studenții nu o acceptă.

Studenții sunt nemulțumiți că după aprobarea „pe repede înainte”, fără vreo dezbatere publică a legii bugetului de stat pentru anul 2022,  Guvernul a ratat toate obiectivele legate de sprijinirea studenților asumate prin planul de guvernare. „Vorbele goale și promisiunile înșelătoare sunt taxate de studenți. Astăzi am ieșit în stradă pentru a le oferi tuturor celor care preferă să neglijeze educația un cozonac cu rahat”, au scris cei de la Asociația Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) pe pagina lor de Facebook.

„Nu acceptăm ca angajamentele luate să reprezinte o simplă maculatură care să fie complet ignorată atunci când Guvernul este chiar în momentul de a le pune în practică. Procentul de 2,28% din PIB alocat educației este rușinos și reprezintă un mesaj privind importanța educației pentru decidenți. Cu privire la fondul pentru burse, studenții solicită o creștere cu 121.741.904 lei, reprezentând 0,009% din PIB. Acesta este singurul mod prin care prevederile Legii educației naționale pot fi respectate, iar studenții să primească burse în cuantumul minim calculat conform legii – cel puțin 700 de lei/lună (de la 580 lei/lună). Considerăm această creștere imperioasă, peste jumătate din creștere fiind exclusiv ajustarea cu inflația, astfel încât bursa să își păstreze valoarea reală din 2017, ultimul an în care subvenția a fost modificată”, se arată în comunicatul de presă al ANOSR.

Totodată, aceștia consideră „de-a dreptul aberant” cum în fila de buget a Ministerului Educației nu este operată nicio modificare la corelarea nivelului burselor cu cel al nevoilor studenților. „Impactul decisiv al burselor asupra accesului, parcursului și finalizării studiilor de către studenți este evident, iar modul de calcul actual, care exclude până și mic-dejunul (ignorând complet alte cheltuieli de bază precum cele de igienă, îmbrăcăminte etc) nu poate fi menținut”, au mai transmis reprezentanții ANOSR.

De asemenea, liderii studenților au făcut referire și  la subvenția cămine-cantine, pentru care au solicitat o creștere cu 84.963.712 lei, adică 0,006%. „În ultimii ani, instituțiile de învățământ superior au fost nevoite să crească substanțial ponderea veniturilor proprii pentru a asigura menținerea, chiar dacă la un nivel de calitate scăzut, a acestor facilități. Veniturile proprii presupun, corelativ, creșterea taxelor suportate de studenți”, iar în contextul creșterii prețurilor la energie și gaze naturale, „creșterea subvenției cămine-cantine este cu atât mai importantă, reprezentând necesarul pentru acoperirea funcționării normale a acestor servicii studențești de bază”, au mai transmis reprezentanții studenților.

Citește și: ANOSR cere reducerea taxei de școlarizare