BNR acuză PSD de utilizarea abuzivă a imaginii sale în spoturile electorale

Banca Națională a României dezaprobă ferm utilizarea de imagini și declarații mai vechi sau mai noi, scoase din context, ale unor specialiști BNR în spoturi de campanie electorală ale PSD.

„BNR este o instituție apolitică, independentă și utilizarea abuzivă a unor asemenea declarații, care nu au conotație politică propriu-zisă, afectează statutul și neutralitatea instituției noastre.

BNR face un apel către toate partidele politice implicate în campania electorală să respecte caracterul apolitic al instituției și să nu utilizeze incorect și partinic puncte de vedere exprimate de diverși reprezentanți ai băncii, mai ales când acestea nu reflectă o abordare oficială asumată.

Toate analizele și punctele de vedere care reflectă poziția BNR se regăsesc în rapoartele și analizele publicate pe site-ul instituției sau în declarațiile de presă ale Guvernatorului”, se arată în comunicatul BNR.

Totul a pornit de la o ieșire publică a lui Valentin Lazea, economistul șef al BNR, care a declarat că tăierea salariilor bugetarilor cu 20% și reducerea programului de lucru la patru zile pe săptămână în sistemul public reprezintă soluții de reducere a deficitului bugetar în 2021. Ulterior, Purtătorul de cuvânt al Băncii Naţionale de României (BNR), Dan Suciu, a declarat la Antena 3 că măsura nu este o propunere oficială a Băncii Centrale și că nu Lazea decide cum să se reducă deficitul bugetar.

Și totuși, informația a fost rostogolită în mediul online, iar social democrații au profitat de aceasta în propria campanie.

„PNL repetă scenariul din 2009: pregătește tăierea salariilor și austeritate!

În „Programul” de Guvernare al PNL, se răstoarnă cornul abundenței peste România, doar că, în realitate, peneliștii mint și pregătesc cu totul și cu totul altceva! Promisiunile lor electorale ascund, de fapt, măsuri care nu vor aduce altceva decât AUSTERITATE!

În 2009, a ieșit consilierul Croitoru de la BNR să spună că e nevoie să se taie salarile cu 25% și guvernul Boc (astăzi mare penelist) a executat!

Acum, alt oficial de la BNR, economistul șef, Lazea aruncă buzduganul: tăierea salariilor cu 20%. Iar Orban va tăia! Nu va dubla nici alocațiile, nu va crește pensiile. Nu îl interesează de soarta românilor. Va ajuta doar sistemul financiar-bancar și marile corporații. Atât știu, atâta pot!

Opriți-i pe 6 decembrie că ne vor nenoroci pe toți!”, a scris Ioan Mang, pe Facebook. Mang este candidat pentru Camera Deputaților, din partea PSD Bihor.

Citește și: „Este vechea propagandă comunistă prin manipulare”

#News