Vaci
Vaci. Sursa foto_ Facebook

Elveţienii vor trebui să se pronunțe duminică cu privire la interdicţia creşterii intensive a animalelor, referendumul fiind susținut de partidele de stânga, Greenpeace şi alte organizaţii de mediu, potrivit g4media.ro.

Dacă inițiativa va fi adoptată în urma referendumului, se vor impune cerinţe minime mai stricte privitoare la găzduirea animalelor, îngrijire, acces la exterior şi practici de sacrificare, fiind redus în mod considerabil numărul maxim de animale din ţarcuri. Guvernul şi Parlamentul se opun referendumului, subliniind faptul că Elveţia are deja legi stricte privind bunăstarea animalelor.

Iniţiativa „merge mult prea departe”, a avertizat  ministrul Sănătăţii, Alain Berset, în luna iunie

Acesta a subliniat faptul că Executivul promovează de sute de ani „creşterea respectuoasă a animalelor”.

Organizaţiile pentru apărarea animalelor, care au promovat iniţiativa, vor ca demnitatea animalelor din crescătorii, cum ar fi vite, păsări sau porci, să fie trecută în Constituţie. Propunerea, care a primit mai mult decât cele 100.000 de semnături necesare pentru a organiza un referendum potrivit sistemului de democraţie directă din Elveţia, ar stopa creşterea animalelor în regim industrial. „Creşterea intensivă este un sistem de producţie care neglijează nevoile fundamentale ale animalelor”, susține organizaţia pentru protecţia animalelor Sentience, promotorul iniţiativei.

Potrivit reprezentanților organizației, „suferinţele la care sunt supuse animalele în fermele industriale” dar şi studiile ştiinţifice arată că  „creşterea animalelor în regim industrial este dezastruoasă pentru mediu şi dăunătoare sănătăţii umane”.

Elveţienii au respins prin referendum interzicerea experimentelor medicale pe animale

Elveţienii au respins o propunere a activiştilor pentru drepturile animalelor de a face Elveţia prima ţară care interzice experimentele medicale şi ştiinţifice pe animale, în referendumuri organizate duminică.

Doar 21% dintre alegători au fost în favoarea interzicerii experimentelor pe animale, iar 79% împotrivă, la referendumul la nivel naţional desfăşurat sub tradiţia elveţiană a democraţiei directe, potrivit cifrelor guvernamentale.

Maicile și elevele seminarului de la Mănăstirea Agapia, instruite să acorde ajutor în situații de urgență