Organizația Mondială a Sănătății Animale (OMSA) avertizează: Păsările ar trebui vaccinate împotriva gripei aviare

Virusul a ucis deja sute de milioane de păsări şi a infectat mamifere în întreaga lume

Guvernele ar trebui să ia în considerare vaccinarea păsărilor împotriva gripei aviare pentru a evita ca virusul, care a ucis deja sute de milioane de păsări şi a infectat mamifere în întreaga lume, să se transforme într-o nouă pandemie, a declarat şeful Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii Animale (OMSA), potrivit ziare.com.

Severitatea focarului actual de gripă aviară şi daunele economice şi personale pe care le-a provocat au determinat guvernele să reconsidere vaccinarea păsărilor de curte.

Unele ţări, precum Statele Unite, rămân reticente, în principal din cauza restricţiilor comerciale pe care le-ar presupune acest lucru.

”Ieşim dintr-o criză Covid în care fiecare ţară şi-a dat seama că ipoteza unei pandemii este reală. Deoarece aproape fiecare ţară care face comerţ internaţional a fost acum infectată, poate că este timpul să discutăm despre vaccinare, pe lângă sacrificarea sistematică, care rămâne principalul instrument (pentru controlul bolii)”, a declarat directorul general al WOAH, Monique Eloit.

WOAH organizează o sesiune generală de cinci zile, începând de duminică, şi se va concentra pe controlul global al gripei aviare înalt patogene sau HPAI. 

Un sondaj al WOAH a arătat că doar 25% dintre statele sale membre ar accepta importurile de produse de păsări vaccinate împotriva IAAP. Cele 27 de state membre ale Uniunii Europene au convenit anul trecut să implementeze o strategie de vaccinare împotriva gripei aviare. Franţa urmează să fie prima, începând cu raţele, din toamnă.

Alarmant: Mai mult de jumătate din marile lacuri din lume au început să piardă apă