Procurorii spanioli cer peste opt ani de închisoare pentru Shakira

Cântăreața este acuzată de evaziune fiscală de aproximativ 14,5 milioane de euro

Sursa foto: Facebook/Shakira

Procesul celebrei Shakira pentru evaziune fiscală de aproape 14,5 milioane de euro începe luni la Barcelona, unde procurorii cer o pedeapsă de peste opt ani de închisoare, potrivit g4media.ro.

Artista columbiană, în vârstă de 46 de ani, a fost citată la ora 09:00 GMT la un tribunal din metropola catalană, unde a locuit ani de zile cu fostul fotbalist Gerard Piqué înainte de despărţirea lor

Un acord de ultim moment cu procurorii – în baza căruia Shakira şi-ar recunoaşte vinovăţia şi ar plăti o amendă consistentă în schimbul unei suspendări a procedurilor – este încă posibil. Apărarea cântăreţei, care a declarat anul trecut că un proces este o „chestiune de principiu” pentru a-şi apăra nevinovăţia, a precizat că nu s-a ajuns încă la un acord cu parchetul. Acesta rămâne teoretic posibil „până în ultima clipă”.

Parchetul a acuzat-o pe Shakira că nu şi-a plătit impozitele în Spania în 2012, 2013 şi 2014.

Acest lucru deşi, potrivit procurorului, ea a locuit în ţară mai mult de 183 de zile pe an în perioada respectivă. Acesta este pragul peste care o persoană trebuie să fie considerată rezident fiscal. Procurorul a cerut o pedeapsă de opt ani şi două luni de închisoare şi o amendă de 23,8 milioane de euro. Cântăreaţa neagă categoric aceste acuzaţii. Avocaţii ei spun că, deşi artista a început o relaţie cu Piqué în 2011, nu a încetat niciodată să călătorească în lume datorită carierei sale.

Shakira susţine că s-a stabilit definitiv la Barcelona abia la sfârşitul anului 2014

Acest lucru înainte de a-şi transfera reşedinţa fiscală din Bahamas în Spania în 2015, înainte de naşterea celui de-al doilea copil al său. „Autorităţile fiscale au văzut că aveam o relaţie cu un cetăţean spaniol şi au început să saliveze”, a susţinut ea anul trecut într-un interviu. „Nu datorez nimic fiscului. Sunt sigură că am suficiente dovezi pentru a-mi susţine cazul şi pentru a mă asigura că instanţele de judecată se vor pronunţa în favoarea mea”, a declarat cântăreaţa. Ea a plătit deja 17,2 milioane de euro fiscului pentru a-şi regulariza situaţia. Furtunile au provocat pagube importante în județele Constanța și Tulcea