Sancțiune record de 1,2 miliarde de euro primită de META în Uniunea Europeană

Amenda a fost aplicată din cauza transferurilor de date ale utilizatorilor în Statele Unite ale Americii

Meta Platforms, proprietarul Facebook, a primit o amendă record de 1,2 miliarde de euro (1,3 miliarde de dolari) din partea Uniunii Europene pentru încălcarea confidențialității și a primit un termen limită pentru a înceta să mai trimită datele utilizatorilor în SUA, după ce autoritățile de reglementare au declarat că nu a reușit să protejeze informațiile personale de ochii indiscreți ai serviciilor de securitate americane. Meta a încălcat o hotărâre judecătorească anterioară, a anunțat luni autoritatea de reglementare din Irlanda, potrivit economedia.ro.

Comisia irlandeză pentru protecția datelor, care acționează în numele Uniunii Europene, a precizat că Consiliul European pentru Protecția Datelor a ordonat „o amendă administrativă în valoare de 1,2 miliarde de euro”. Meta a declarat că va face apel la această decizie.

Amenda eclipsează o sancțiune de 746 de milioane de euro aplicată anterior de UE pentru protecția vieții private companiei Amazon.com, Meta a primit cinci luni pentru a “suspenda orice transfer viitor de date cu caracter personal către SUA” și șase luni pentru a înceta “prelucrarea ilegală, inclusiv stocarea, în SUA” a datelor personale transferate din UE.

Amenda aplicată de Meta coincide cu cea de-a cincea aniversare a Regulamentului general privind protecția datelor din UE, considerat în general ca fiind un punct de referință la nivel mondial în materie de confidențialitate.

Din mai 2018, autoritățile de reglementare din cele 27 de țări ale UE au puterea de a aplica amenzi de până la 4% din veniturile anuale ale unei companii pentru cele mai grave încălcări. Organismul de supraveghere irlandez s-a transformat peste noapte în principalul organism de reglementare în materie de confidențialitate pentru unele dintre cele mai mari firme de tehnologie cu sediul în UE din această țară, precum Meta și Apple Inc.

Trafic oprit în urma unei alunecări de teren pe un drum din județul Suceava