Marcel Vela

Ce-a zis, totuși, Vela, aseară?

Cu toții am fost martorii declarațiilor de-aseară. Ne-am lipit ochii sau urechile de ce sursă de informare am găsit prin casă și l-am așteptat pe prințesa Vela să-și facă apariția. Cu sufletul la gură, cu frica că de mâine s-ar putea să ne interzică să mai ieșim pe-afară, prin primăvara asta frumoasă. Și cât l-am așteptat, am mai verificat o dată cămara, ca să fim siguri că dacă ne închide, avem totuși, de-ale gurii și de-ale opusului gurii. Ei, și parc-ar mai fi mers niște conserve! Oare cât timp îmi ajung cele patrusutetreizecișicinci?

După vreo oră de așteptare, timp în care ne-am uitat prin agentul 007, ori am ignorat cu grație glumele de la iUMOR, a apărut și nea Marcel Vela după un pupitru negru-dric-apocaliptic, îmbrăcat într-un puloveraș lejer, că doar cine mai are timp pe-asemea timpuri să-și facă nodul de la cravată?

Și-ntr-un ton silabisit și lemnos, Marcel Vela ne-a spus așa:

  • Că se închid mall-urile – așadar, dacă n-ai apucat să-ți cumperi ieri blugii ăia la reducere, pa!
  • Că se închid cabinetele stomatologice, cu excepția urgențelor.
  • Că ar fi frumos, dacă suntem drăguți și nu ne supărăm, să nu ne mai vânzolim atât pe-afară, așadar el ne recomandă să fim băieți ok și să rămânem în case. Dacă vrem, că dacă nu vrem, nu se supără nimeni.
  • Că n-avem voie să avem mai mult de doi prieteni.

Cam asta s-a înțeles ieri, după o primă rundă de ascultări. Facebook-ul a început să vuiască, lumea să se simtă frustrată ba de măsuri, ba de frică, ba de exprimarea lui Marcel Vela, ba de faptul că toate astea au fost dictate sub un ton de „recomandare”, termen care a deranjat pe mulți. Ceea ce le-a scăpat oamenilor din vedere este faptul că, deși sub denumirea de recomandare, Vela a citit dintr-o ordonanță militară. Faptul că a ales să-i zică „recomandare” și nu „obligație”, deși o decizie proastă de marketing, cel mai probabil că a fost menită de-a mai îndulci un pic tonul noilor restricții, că și-așa suntem noi speriați!

Pe scurt despre izolare, pentru că asta ne doare cel mai tare

Ai voie să ieși din casă, însă de jur împrejurul blocului sau cel mult acolo unde se termină perimetrul. Ai face bine să stai cu Google Maps deschis în tot timpul, că nu se știe când intri în zona crepusculară. Iar dacă ți-e dor de vremurile în care erai sportiv, chiar cu Strava!

Nu subestima ordonanța militară a lui Marcel Vela. Chit că-i „recomandare”, exact așa cum a spus la un moment dat Klaus Iohannis, măsurile se vor lua gradual. În orice moment lucrurile se pot schimba.

Nu subestima îngâmfarea și nevoia de importanță a poliștilor locali de la tine din oraș. Dacă te vor prinde fără bilet de voie, te vor amenda, recomandare sau nu. Și știi ce? Dacă ești atât de inconștient încât să-ți pui și ție viața în pericol, însă și pe a celorlalți, eu aleg să țin cu politiștii locali de data aceasta.

Stai în casă! Nu ieși deloc în intervalul 22:00-6:00 și încearcă să ieși doar dacă e neaparată nevoie în restul timpului. Nu pentru amenzi, nu pentru dosare penale. Pentru tine, pentru cei pe care iubești, ori pentru cei pe care s-ar putea să-i iubești în viitor.

Citește și: CTP despre consecințele nerespectării izolării

#News