Premieră în România: Prima autostradă unde va exista un sistem video de măsurare a vitezei

Investiția va costă aproape 10 milioane de euro

Autostrada A1, între Sibiu și Holedea (Huendoara) va deveni prima șosea de mare viteză din țară unde se va implementa sistemul video de măsurare a vitezei șoferilor. Este vorba despre o distanță de peste 150 de kilometri de autostradă, din județele Sibiu, Alba și Hunedoara, potrivit ziare.com.

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a lansat pe 17 februarie o licitație pentru implementarea și integrarea sistemelor ITS pe Autostrada A1 Sibiu – Holdea, valoarea totală a contractului fiind estimată între 44.836.192,67 și 49.319.811,94 de lei, fără TVA. 

Sistemele ITS sau STI reprezintă sistemele de transport inteligente, fiind aplicații avansate, care au ca scop furnizarea de servicii inovatoare privind diferitele tipuri de transport și management al traficului, cât și de a permite diverșilor utilizatori să fie mai bine informați și să folosească rețelele de transport într-un mod mai sigur, mai coordonat și mai „inteligent”. CNAIR va primi, în timp real, printre altele, viteza cu care circulă mașinile pe autostradă, dacă au sau nu rovinieta plătită, dar și dacă TIR-urile respectă limitele de greutate și gabarit impuse. În cadrul Centrului de Întreținere și Coordonare Săliște există Centrul de Monitorizare și Informare (CIM) asupra traficului rutier ce se desfășoară pe sectorul de autostradă Sibiu – Orăștie, lotul 4. Tot aici vor trebui să ajungă toate fluxurile informaționale de interes în ceea ce privește traficul rutier de pe întreg sectorul Holdea – Sibiu, inclusiv varianta de ocolire a municipiului Sibiu, astfel încât să se asigure informarea rapidă și eficientă cu privire la starea efectivă a drumurilor, valorile de trafic, condițiile meteo, avertizări, controlul greutății și gabaritul vehiculelor, etc.

„Prin soluțiile de detecție adoptate se vor îndeplini cerințele de numărare a vehiculelor, clasificarea acestora în funcție de lungime și viteze de deplasare, gabaritul și densitatea traficului. De asemenea vor fi instalați și senzori meteo care să furnizeze toate informațiile solicitate”, se precizează în caietul de sarcini. 

Sistemul ITS va identifica automat orice mașină ajunge pe autostradă după numărul de înmatriculare, ceea ce va permite ulterior verificarea plății rovinietei. ”Vehiculele care depășesc pragul de viteză stabilit sunt fotografiate cu o cameră digitală de înaltă rezoluție. O a doua imagine poate fi imediat achiziționată pentru a putea fi folosită ca probă în instanță, dacă este cazul. Echipamentul va putea înregistra secvențe video din timpul detecției. Prin intermediul rețelei de telecomunicații, echipamentul de măsurare a vitezei transmite toate datele detectate în dispecerat unde acestea sunt procesate în vederea acordării sancțiunilor de contravenție”, mai specifică documentul CNAIR.

Descinderi în Bucureşti şi în judeţele Ilfov şi Vâlcea, la proxeneți şi cămătări