Dotări noi de 2,2 milioane de euro la Poliţia de Frontieră

Este vorba despre cinci autospeciale de supraveghere cu termoviziune şi 83 de autospeciale de patrulare

Politist frontiera
Politist frontiera sursa foto SNPPC

Cinci autospeciale de supraveghere cu termoviziune şi 83 de autospeciale de patrulare, achiziţionate din fonduri europene nerambursabile, au intrat în dotarea Poliţiei de Frontieră Române, potrivit digi24.ro.

 Autospecialele de supraveghere cu termoviziune, dotate la standarde de ultimă generaţie, sunt destinate efectuării misiunilor specifice de supraveghere în condiţii off-road.

Ele sunt proiectate să îşi desfăşoare activitatea atât pe timp de zi, cât şi pe timp de noapte. Astfel, în prezenţa ministrului Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a secretarului de stat Bogdan Despescu şi a inspectorului general al Poliţiei de Frontieră Române, Cornel Stoica, a avut loc evenimentul prin care au intrat în dotarea Poliţiei de Frontieră Române cinci mijloace de mobilitate terestră 4×4 cu termoviziune pentru teren dificil şi 83 de autospeciale de patrulare, a informat IGPF.

 Acestea vor fi repartizate câte una pentru fiecare inspectorat teritorial al Poliţiei de Frontieră, fiind destinate efectuării misiunilor specifice de patrulare în condiţii meteo-climatice defavorabile, în vederea unui control mai eficient al fenomenului infracţional transfrontalier, precum combaterea şi prevenirea migraţiei ilegale şi a contrabandei cu produse accizabile.

 „Avem de-a face cu aceste autospeciale care măresc, în mod semnificativ, aş putea spune spectaculos, capacitatea poliţiştilor de frontieră de a combate migraţia ilegală, contrabanda, forţarea frontierei, de a proteja frontiera naţională, de a proteja patria, de a proteja cetăţenii. Sunt autospeciale dotate cu camere de termoviziune, care permit depistarea oricăror mişcări ilegale de trecere a frontierei sau forţarea acesteia în interiorul ţării. Nu este un singur demers. Este vorba de un pachet întreg, care va ridica capacitatea Poliţiei de Frontieră pentru protejarea graniţelor noastre”, a declarat ministrul Cătălin Predoiu.

 Valoarea totală a autovehiculelor este de aproximativ 2,2 milioane de euro cu TVA inclus. Acestea sunt achiziţionate din fonduri europene nerambursabile în cadrul Programului Fondul de Securitate Internă, urmând să se alăture celor 144 de autovehicule cu termoviziune aflate în dotarea instituţiei.

Cele 83 de autospeciale de patrulare reprezintă al doilea lot de astfel de autovehicule care intră în dotarea Poliţiei de Frontieră

Primul lot, format din 32 de maşini, a intrat deja în dotarea instituţiei de la începutul anului. În cazul primului lot, achiziţia a fost efectuată de la bugetul de stat. Al doilea lot, care a intrat în dotare în această perioadă, a fost contractat din fonduri europene nerambursabile, în cadrul Fondului pentru Azil, Migraţie şi Integrare, iar valoarea unei singure maşini este de aproximativ 18.000 de euro. Sezonul de sporturi de iarnă la Buscat, deschis oficial în Cluj