Cum poate fi redus consumul de curent într-o locuință

Mașina de spălat trebuie pornită când este încărcată la maximum.


Românii au la îndemână soluţii simple pentru reducerea costurilor cu energia electrică. Astfel, mașina de spălat trebuie folosită doar atunci când este plină, ea trebuind pornită când este încărcată la maximum. Becurile normale trebuie înlocuite cu LED-uri. Potrivit experților, cele mai eficiente din punct de vedere al consumului sunt becurile led. Chiar dacă acestea costă mai mult, au o durată  de viață de până la 30 de ori mai mare față de cele obișnuite și consumă mult mai puțin curent, potrivit romaniatv.net.

Dacă un bec normal ajunge să consume și 100 de W, un bec led poate consuma între 3 și 20 de W. De asemenea, este indicată folosirea prizelor cu separator. Dacă vor fi utilizate mai multe prize cu deconectare, se va reduce din consum.

Se indică scoaterea aparatelor electrice din priză când nu sunt folosite. Chiar dacă sunt oprite, atâta vreme cat se află în priză acestea consumă energie,  lucru care se vede și la factură. De exemplu, televizorul sau computerul lăsate în priză, consumă între 40 și 70% din energia pe care o consumă în timpul funcționării.

 Se indică uscarea rufelor în  mod natural în locul folosirii uscătorului, deoarece acesta  poate încărca semnificativ factură la energia electrică.  Dacă televizorul este mai vechi de 10 ani, se indică înlocuirea lui cu unul de generație nouă, care poate consuma cu până la 90% mai puțin. Setează temperatura corectă la frigider și congelator şi păstrează-le pline cu mâncare.

Temperatura optimă de funcționare a frigiderului este de la +4 grade celsius la +5 grade Celsius, iar în cazul congelatorului este de -18 grade Celsius.

De asemenea, păstrează aparatele cât mai pline posibil, deoarece acționează că un izolator și fac posibil un consum mai mic de energie. Nu uita să îndepărtezi gheața care se acumulează pe pereți, pentru că aceasta crește consumul de energie al congelatorului. Reglați centrala termică la o temperatură optimă. Dacă aveți o centrală termică pe electricitate, este bine să o reglați la o temperatură interioară de 20-22 de grade Celsius în timpul zilei. Noaptea, aceasta poate fi setată chiar ceva mai jos, la 18-20 grade Celsius. Fiecare grad în minus înseamnă o economie de minim 7%. Când plecați de acasă este bine să opriți centrala termică.

Milioane de oameni suferă de boala „picioarelor desculțe”