Organizația Salvaţi Copiii avertizează: 95% dintre familiile vulnerabile nu pot acoperi nevoile de bază ale copiilor

Este vorba despre cheltuieli legate de educaţia acestora, facturile cu utilităţile locuinţei.

 95% dintre familiile vulnerabile nu pot acoperi nevoile de bază, indică un sondaj al Salvaţi Copiii România. Este vorba despre medicamente sau consultaţii medicale pentru o problemă de sănătate, alimente sau alte bunuri de strictă necesitate pentru copii, cheltuieli legate de educaţia acestora, facturile cu utilităţile locuinţei, pe fondul crizei socio-economice, potrivit g4media.ro.

Potrivit unui comunicat al Salvaţi Copiii România, ancheta a fost realizată în perioada 21 – 31 octombrie în rândul familiilor beneficiare ale programelor organizaţiei. 

Potrivit datelor anchetei realizate de Salvaţi Copiii România, 96% dintre aceste familii au indicat printre sursele de venit transferurile sociale (alocaţii, indemnizaţii, burse şi ajutoare sociale), pentru mai mult de una din zece gospodării (12%) acestea fiind singura sursă de venit. Peste o treime dintre gospodăriile cuprinse în eşantion (38%) au trei sau mai mulţi copii, iar 8%, cinci sau mai mulţi. Un procent de 19% dintre gospodării primesc sume de bani de la rudele care muncesc în străinătate, pentru 5% acestea fiind unicul venit al familiei (exceptând transferurile sociale). Pentru 98% dintre gospodării cheltuielile s-au majorat.

 Peste o treime din gospodării (34%) se bazează (şi) pe venituri din munca ocazională, pentru aproape o cincime din eşantion (18%) aceste venituri fiind unica sursă de bani a familiei (exceptând transferurile sociale).

De asemenea, 14% din gospodării se bazează doar pe munca ocazională a unui singur membru al familiei. Jumătate dintre familii încearcă să facă economii la utilităţi şi alimente, lucru care riscă să afecteze bunăstarea copiilor. În contextul socio-economic actual şi cheltuielile legate de educaţie şi sănătatea copiilor sunt diminuate în multe familii pentru a face faţă scumpirilor. În ceea ce priveşte alte cheltuieli pe care familiile le reduc sau la care renunţă, cel mai frecvent indicate sunt vacanţele/activităţile de timp liber şi renovarea locuinţei.

Cele mai multe familii îşi îndreaptă speranţa de a primi sprijin pentru depăşirea efectelor crizei economice către actorii non-statali (ONG-uri, biserică).

Cum poate fi redus consumul de curent într-o locuință