Zeci de lingouri de aur și argint, confiscate de către DIICOT de la contrabandiștii de țigări

Aceștia acționau pe relația România-Anglia.

Şase persoane au fost reţinute, alte nouă fiind puse sub control judiciar în urma a 41 de percheziţii efectuate în Bucureşti şi în şase judeţe pentru destructurarea unei grupări care se ocupa cu contrabandă de ţigări şi spălare de bani. Poliţiştii şi procurorii au confiscat 46 de lingouri de aur şi argint, 104.530 euro, 273.274 lei, 18.284 dolari americani, 109167 de lire sterline, dar şi alte sume în diverse valute. Au fost confiscaţi doi saci şi o geantă cu bijuterii de aur şi argint, 20 de cutii cu ceasuri, 800 de cutii cu parfum, 246 de monede, două staţii de emisie-recepţie, un pistol cu gaze, potrivit ziare.com.

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritoriale Iaşi au formulat acuzaţii cu privire la 29 de persoane, fiind dispusă măsura reţinerii faţă de şase persoane şi luarea măsurii controlului judiciar faţă de alte nouă persoane.

Potrivit anchetatorilor, din anul 2021 şi până în prezent, pe teritoriul României şi al Marii Britanii ar fi acţionat un grup infracţional organizat specializat în comiterea infracţiunilor de contrabandă cu ţigarete şi spălarea banilor proveniţi, atât din contrabandă dar şi din alte infracţiuni comise de alte grupuri infracţionale. Angajaţii acestor firme ar fi preluat sumele de bani ascunse în bagaje şi, cu ajutorul personalului angajat din autovehicule, le-ar fi transportat în România. Aici banii ar fi fost ridicați de către reprezentanţi ai grupărilor care ar fi comis infracţiunile, în mod direct sau prin intermediul unor cărăuşi, din Bucureşti sau din staţii intermediare. Firmele de transport ar fi luat un comision din valoarea totală a banilor transportaţi.

Pentru evitarea controlului autorităţilor statelor tranzitate, banii ar fi fost ascunşi în locaţii special amenajate în acest sens din vehicule. Cu aceleaşi mijloace de transport s-ar fi realizat în mod organizat activităţi de contrabandă, angajaţii firmei facilitând călătorilor, ori aducând ei înşişi diferite cantităţi de aur ori alte produse, fără plata taxelor la intrarea în Uniunea Europeană. Numai într-un autocar, au fost găsite ascunse mai multe pungi ce conţineau 475 de bijuterii din aur, în greutate totală de 1.591,79 grame, în valoare de aproximativ 400.000 de lei.

Dan Tudorache a contestat la CCR prevederea din Codul de Procedură Penală ce permite parchetelor folosirea de investigatori sub acoperire și colaboratori cu identitate falsă