Robert Cazanciuc

Liderul interimar al Senatului, Robert Cazanciuc (PSD) a declarat că, de curând, a depus un proiect legislativ care, dacă va fi aprobat, le-ar putea da șansa oamenilor legii să predea în școli, contribuind la educarea elevilor. Astfel, notarii, avocații și executorii judecătorești ar putea să le predea tinerilor cursuri care să îi învețe pe aceștia noțiuni despre libertățile cetățenești, valorile justiției, etc.

Cazanciuc: „Funcționalitatea parteneriatului școală-justiție a fost deja probată”

„În 2013, în calitate de ministru al Justiției, am inițiat un program dedicat educației juridice în școli și licee, la care au aderat Ministerul Educației Naționale, Consiliul Superior al Magistraturii, Ministerul Public și ulterior, în 2018, Uniunea Națională a Barourilor din România. De atunci, programul a fost reiterat anual, recunoscând în acest mod, nevoia de promovare a educației juridice în vederea creșterii gradului de accesibilitate a normelor juridice față de destinatarii acestora, în special noilor generații.

La propunerea colegului meu George Dircă, am depus la Senat în numele unui grup de senatori – Daniel Fenechiu, Iulia Scântei, Cristian Ghica, Radu Preda, Vlad Alexandrescu – o propunere legislativă care reglementează posibilitatea profesioniștilor dreptului de a avea activitate didactică în cadrul învățământului preuniversitar.

Funcționalitatea parteneriatului școală-justiție a fost deja probată prin faptul că unele licee au inclus educația juridică ca disciplină opțională în curriculumul la decizia școlii.

Deoarece se preconizează că această materie esențială va deveni obligatorie, în vederea susținerii orelor de educație juridică, sistemul de învățământ va trebui să angajeze absolvenți ai facultății de Drept, specialiști și practicieni ai dreptului.

Astfel, am vrut să dăm posibilitatea avocaților, notarilor și executorilor judecătorești să contribuie la educarea tinerilor în spiritul drepturilor și libertăților cetățenești și valorilor justiției”, a scris Robert Cazanciuc pe Facebook.

Citește și: Cazanciuc vrea demisia lui Orban: „Impostura, risc de securitate națională”

#News