Politicile și activitățile NATO, susținute de Guvern cu 1,4 milioane de dolari

România contribuie direct la costurile de funcționare a NATO

Sursa foto: Pixabay

Guvernul a aprobat astăzi, 21 septembrie, plata contribuţiei voluntare a României către mai multe Fonduri Voluntare ale Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord.

România și-a arătat disponibilitatea de a contribui la efortul comunității internaţionale de a consolida nivelul de securizare și stabilizare, dat fiind actualul context geo-politic, al unor state precum Republica Moldova, Ucraina și chiar Georgia.

1,4 milioane dolari pentru susținerea mai multor Fonduri Voluntare ale NATO

Potrivit unui comunicat al Executivului, Guvernul a aprobat plata contribuției voluntare a României, în valoare toată de 1.400.000 USD, către Fondurile Voluntare ale NATO, astfel: până la 600.000 USD pentru Fondul voluntar de consolidare a capacității de apărare a Republicii Moldova (Moldova DCB Trust Fund); până la 400.000 USD pentru Fondul voluntar privind Pachetul de Asistență Cuprinzătoare pentru Ucraina (NATO-Ukraine Comprehensive Assistance Package Trust Fund); până la 300.000 USD pentru Fondul voluntar de consolidare a capacității de apărare a Georgiei (Georgia-DCB Trust Fund); până la 100.000 USD pentru Fondul voluntar de consolidare a capacității de apărare a Regatului Hașemit al Iordaniei (Jordan– DCB Trust Fund).

Guvernul a aprobat totodată susținerea Armatei Naționale Afgane (ANA TF), aceasta fiind posibilă prin redirecționarea sumelor rămase nealocate aferente contribuției României la Fondul Voluntar al NATO. Sumele reziduale, necheltuite pentru aceste contribuții, ar urma să fie distribuite către alte Fonduri Voluntare ale NATO.

Parcursul euroatlantic al Republicii Moldova, Ucrainei și Georgiei, susținut de România

Prin aprobarea acestei hotărâri de Guvern, „România își va consolida imaginea de contributor de securitate la nivelul relației bilaterale cu statele respective. Decizia este în concordanță cu interesele de politică externă și de securitate ale României, de întărire a Flancului Estic, mai ales din perspectiva susținerii parcursului euroatlantic al Republicii Moldova, Ucrainei și Georgiei, în conformitate cu obiectivele fixate prin Programul de guvernare 2021-2024”., se arată în comunicat.