Avertizare de furtuni și vijelii pentru județele din jumătate de țară

Meteorologii au emis un Cod galben de instabilitate atmosferică accentuată vineri, de la ora 15.00 până sâmbătă la ora 10.00.

Noi avertizări cod galben și cod portocaliu de instabilitate atmosferică și caniculă emise vineri de meteorologi. La începutul săptămânii viitoare valul de caniculă  se va extinde în cea mai mare parte a țării și se va intensifica, potrivit stiripesurse.ro.

Meteorologii au emis un Cod galben de instabilitate atmosferică accentuată vineri, de la ora 15.00 până sâmbătă la ora 10.00.

În cea mai mare parte a țării vor fi perioade cu instabilitate atmosferică, ce se va manifesta prin intensificări ale vântului (rafale de 55…70 km/h), vijelii, grindină, frecvente descărcări electrice și averse torențiale (în intervale foarte scurte de timp cantitățile de apă vor fi de 20…25 l/mp și izolat peste 30…40 l/mp). Un Cod portocaliu de instabilitate puternică va fi în vigoare de vineri, ora 18.00, până sâmbătă ora 6.00. În Banat, Crișana, Maramureș, cea mai mare parte a Transilvaniei și Olteniei, precum și în nord-vestul Munteniei vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată.

Aceasta se va manifesta prin intensificări ale vântului (rafale de 70…90 km/h și izolat de peste 100 km/h), vijelii puternice, grindină de medii și posibil mari dimensiuni, frecvente descărcări electrice și averse torențiale (în intervale scurte de timp, de 1 până la 3 ore, cantitățile de apă vor fi de 30…40 l/mp și izolat peste 50 l/mp).

 În același timp, vineri și sâmbătă, meteorologii anunță că valul de căldură se va menține în sudul și sud-estul teritoriului. Va fi caniculă, disconfort termic ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime se vor situa în general între 33 și 37 de grade, iar cele minime între 18 și 23 de grade. Duminică (23 iulie) valul de căldură va persista în regiunile sudice, iar la începutul săptămânii viitoare se va extinde în cea mai mare parte a țării și se va intensifica. Doi bărbați din Oradea, reținuți pentru trafic de droguri de mare risc