Descoperire științifică: Ciuperci şi bacterii care degradează plasticul

Acestea au fost descoperite în mlaştinile saline din China, potrivit unui studiu publicat joi în Marea Britanie.

Oamenii de ştiinţă au identificat o armă în mlaştinile saline din China, respectiv ciuperci şi bacterii care „mănâncă plastic”, potrivit unui studiu publicat joi în Marea Britanie. Cercetătorii au descoperit „ciuperci şi bacterii care degradează plasticul în mlaştinile saline de pe coasta Jiangsu”, în estul Chinei, a anunţat grădina botanică Kew Gardens din Marea Britanie, într-un comunicat, potrivit digi24.ro.

În total au fost descoperite „184 de specii de ciuperci şi 55 de specii de bacterii capabile să descompună” diverse materiale plastice.

 Pentru studiul lor, cercetători de la Kew Gardens au prelevat mostre în mai 2021 de la Dafeng, în estul Chinei, un sit clasat patrimoniu UNESCO. Eşantioanele au confirmat prezenţa unei „plastisfere” terestre, un ecosistem încă puţin cunoscut, format din deşeuri plastice din zona de coastă.

„Până în prezent, au fost identificate 436 de specii de ciuperci şi bacterii care pot degrada plasticul”, a explicat Kew Gardens.„Oamenii de ştiinţă de la Kew Gardens şi partenerii lor cred că ultimele lor descoperiri ar putea conduce la dezvoltarea de enzime eficiente concepute pentru a degrada biologic deşeurile de plastic”, a subliniat instituţia britanică. Potrivit Fondului Mondial pentru Natură (WWF), cantitatea totală de plastic din oceane a crescut cu 50% în ultimii cinci ani, în pofida unei creşteri cu 60% a politicilor de control la nivel naţional. Apple anunță lansarea de funcții noi pentru iPhone