Rețea mondială de monitorizare pentru descoperirea rapidă a bolilor infecțioase, lansată de OMS

Reţeaua Internaţională de Supraveghere a Agenţilor Patogeni (IPSN) este numele noii reţele

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a lansat o reţea mondială de detectare a maladiilor infecţioase. Reţeaua internaţională de monitorizare are ca scop detectarea rapidă a ameninţărilor reprezentate de maladiile infecţioase emergente, cum este coronavirusul, şi distribuirea informaţiilor pentru evitarea altor pandemii, potrivit ziare.com.

Reţeaua Internaţională de Supraveghere a Agenţilor Patogeni (IPSN), acesta este numele acestei noi reţele, care va oferi o platformă care va conecta ţările şi regiunile, permiţând sisteme îmbunătăţite de colectare şi analiză a probelor, a precizat OMS

Reţeaua ar trebui să faciliteze identificarea rapidă şi trasabilitatea bolilor transmisibile, precum şi schimbul de informaţii şi măsurile care trebuie luate pentru a preveni pandemiile. Această nouă reţea se va baza pe genomică care constă în secvenţierea genomului virusurilor, bacteriilor şi altor agenţi patogeni şi studierea funcţionării acestora pentru a le determina contagiozitatea, periculozitatea şi modul lor de propagare. Datele colectate vor alimenta un sistem de supraveghere mai larg, în scopul identificării bolilor infecţioase pentru a interveni şi a preveni răspândirea lor şi ca să se dezvolte tratamente şi vaccinuri.

“Genomica se află în centrul pregătirii şi răspunsului eficient în cazul epidemiilor şi pandemiilor”, a menţionat OMS, adăugând că analiza genetică a agenţilor patogeni a fost la fel de crucială pentru controlul multor boli, fie că este vorba despre gripă sau SIDA.

Femeie salvată de pe Vârful Omu de către salvamontiști