Permisul de conducere se va putea elibera de la 17 ani

Potrivit noii directive europene, va fi interzis șofatul singur până la 18 ani

Tinerii vor putea susține examenul pentru obţinerea permisului de conducere la vârsta de 17 ani, dar nu vor avea voie să conducă singuri până când vor împlini 18 ani. Astfel ei vor dobândi o experiență valoroasă de conducere sub supravegherea unui adult în primul lor an de şofat. De asemenea, se va adapta instruirea și examenele pentru a pregăti mai bine șoferii pentru numărul tot mai mare de utilizatori vulnerabili în trafic, potrivit g4media.ro.

 Noua directivă a Comisiei Europene va introduce o perioadă de probă de minim 2 ani de la luarea examenului și, în același timp, va fi o regulă pentru toleranță zero pentru şofat în stare de ebrietate.

 Accidentele rutiere au loc mai des în rândul tinerilor participanţi la trafic, decât în rândul celor mai în vârstă. Deși tinerii reprezintă doar 8% din numărul total al șoferilor, în două din cinci coliziuni mortale este implicat un șofer sau un motociclist cu vârsta de sub 30 de ani.

Acesta este un motiv real de îngrijorare, tiparul fiind influențat de factori comportamentali, dar și de lipsa lor de experiență, a declarat Adina Vălean, comisarul european pentru Transport

Popularitatea tot mai mare a dispozitivelor de micro-mobilitate, cum ar fi scuterele electrice, a condus la apariţia unor noi categorii de utilizatori de trafic pe străzi  acest lucru trebuind reflectat mai bine în formarea șoferilor,  aceștia trebuind să înțeleagă cu cine împart traficul și ce presupune o partajare sigură, a mai declarat Adina Vălean. „Formarea va fi, de asemenea, adaptată, astfel încât șoferii să învețe cum să-și reducă emisiile (emisii cu efect de seră, poluarea aerului și poluarea fonică), de exemplu prin schimbarea vitezei sau schimbarea vitezelor mai devreme și să fie pregătiți să conducă vehicule cu emisii zero”, a subliniat Adina Vălean.

Incendiu devastator într-un apartament din municipiul Buzău