Traseul fulgerelor, schimbat cu ajutorul razelor laser

Fulgerele pot atinge temperaturi de 30.000 de grade Celsius, de cinci ori mai ridicate decât suprafaţa Soarelui.

Oamenii de știință au reușit pentru prima dată să modifice traseul fulgerelor folosind raze laser, o inovație care ar putea fi utilizată în viitor în jurul aeroporturilor, rampelor de lansare pentru rachete sau al clădirilor înalte, în locul paratrăsnetelor clasice. „Barele de metal sunt folosite aproape peste tot ca paratrăsnete, dar zona în care pot oferi protecţie este limitată de la câţiva metri, la câteva zeci de metri”, a declarat Aurélien Houard, un fizician la Universitatea Politehnică din Palaiseau, Franţa, care a fost implicat în experiment, potrivit digi24.ro.

„Speranţa noastră este să extindem zona de protecţie la câteva sute de metri, datorită energiei laserelor”, a adăugat acesta. Fulgerele pot atinge temperaturi de 30.000 de grade Celsius, de cinci ori mai ridicate decât suprafaţa Soarelui.


Fulgerele pot atinge temperaturi de 30.000 de grade Celsius, de cinci ori mai ridicate decât suprafaţa Soarelui. Peste un miliard de fulgere sunt înregistrate în fiecare an, provocând mii de morţi, de zece ori mai mulţi răniţi şi pagube de zeci de miliarde de euro.
Paratrăsnetele tradiţionale – barele de metal care atrag fulgerele – sunt folosite pe scară largă încă de pe vremea perfecționării lor de către Benjamin Franklin, dar oamenii de ştiinţă caută de multă vreme modalităţi mai eficiente de a proteja clădirile sau alte obiective.

Houard şi colegii săi au folosit un laser puternic montat pe vârful muntelui Säntis, din nord-estul Elveţiei

.

 Dispozitivul a fost montat pe un turn de telecomunicaţii înalt de 124 de metri, care este lovit de fulgere, în medie, de 100 de ori pe an.Oamenii de ştiinţă au aşteptat furtunile care se produc între lunile iulie şi septembrie şi au declanşat pulsuri rapide de laser către cer, atunci când se adunau norii. Potrivit măsurătorilor, laserul a deviat patru fulgere pe durata experimentelor.Undele laser formează o cale mai uşor de urmat pentru descărcările electrice. Când o undă laser este îndreptată spre nori, aceasta ionizează moleculele de aer din jurul ei. Acest lucru crează un fel de filament care are o conductivitate electrică mai mare decât aerul care îl înconjoară. De aceea, aceste „filamente” atrag fulgerele.

1000 de persoane cu dizabilități locomotorii vor schia gratuit