Gabriela Firea, critici la adresa lui Nicușor Dan după problemele apărute la Pasajul Unirii: Ar trebui să caute în sertare expertizele deja făcute, să nu mai arunce bani la firmele prietene și să continue lucrările de consolidare începute în mandatul meu

Gabriela Firea susține că a lăsat proiecte importante, muncite cu greu de echipa ei și sute de milioane de euro din fonduri europene

 Fostul primar general al Capitalei, Gabriela Firea, intervine in disputele publice apărute pe marginea situației planșeului și a pasajului Unirii. Gabriela Firea a răspuns criticilor aduse de primarul general Nicușor Dan, afirmând că situația planșeului Unirii și a Pasajului Unirii se cunoaște de peste 15 ani, abia în mandatul ei de primar general, în anul 2018, fiind făcută prima expertiză serioasă în zonă, cu un grup de lucru format din specialiști de la Apele Române, Apa Nova, Metrorex, Enel, Distrigaz, ingineri etc. Pentru Pasajul Unirii, Gabriela Firea a pregătit documentația necesară reabilitării și consolidării, indicatorii tehnico-economici fiind aprobați prin votul consilierilor generali în 2019. Potrivit Gabrielei Firea, legat de Planșeul Unirii, expertiza a propus două variante de intervenție. Deoarece se derulau deja lucrări la refacerea casetei de sub râul Dâmbovița, proiect pe fonduri europene, au existat discuții cu constructorul pentru stabilizarea planșeului până la o intervenție mai amplă nefiind posibilă realizarea a două lucrări majore în paralel.

 Gabriela Firea: Noi am finalizat reparațiile la colectoarele A0 și B0, însă, nu știm acum stadiul lucrărilor, dacă au mai fost continuate și dacă nu au fost pierdute fondurile europene. De asemenea, tot atunci, au fost demarate discuțiile cu două companii municipale pentru realizarea proiectării și execuției lucrărilor de consolidare.

 Potrivit Gabrielei Firea, documentele au rămas în Primăria Capitalei și după alegerile din 2020, dar pentru actualul primar general a fost mai simplă varianta pasării responsabilității către Primăria Sectorului 4.

„Mai mult, Nicușor Dan afirmă acum, cu nonșalanță, că va expertiza podurile și pasajele. Ar trebui să caute în sertare expertizele deja făcute, să nu mai arunce bani la firmele prietene și să continue lucrările de consolidare începute în mandatul meu. <<Greaua moștenire>> este invocată de peste doi ani de actualul primar general, însă eu și echipa mea putem fi făcuți <<vinovați>> doar pentru teancurile de proiecte și pentru zecile de lucrări începute. Am lăsat <<moștenire>> proiecte importante, muncite cu greu de echipa mea și sute de milioane de euro din fonduri europene”, a declarat Gabriela Firea .

 Fostul primar general a dat un singur exemplu, pasajul Doamna Ghica care nu este gata nici acum, iar lucrările merg foarte greu, chiar dacă mai era de lucru doar câteva luni. 

„Scuza cu datoriile lăsate de mine este o manipulare la fel de mare precum promisiunea cu apa caldă imediat după alegeri. Nu poți face investiții de care are nevoie Capitale din puținii bani primiți de la buget, iar în mandatul meu am avut tăieri substanțiale. Nu la fel a pățit Nicușor Dan care a primit anual cu peste 1 miliard de lei mai mult. Așadar bani a avut!”, a conchis Gabriela Firea.

Gabriela Firea: Mamele minore reprezintă încă una dintre cele mai dure și mai triste realități ale României