să nu faci ce face psd-ul
Marcel Ciolacu


Marcel Ciolacu, președintele Camerei Deputaților, intenționează să sesizeze Curtea Constituțională cu privire la apariția unui conflict juridic între Guvern și Parlament, care vizează legea bugetului de stat pentru anul 2020.

În acest sens, Ciolacu va demara acțiunea la CCR, iar, în cadrul ședinței din cursul zilei de luni, 23.12.2019, Comitetul Executiv Național al PSD urmează să ia decizia politică referitoare la depunerea celei de-a doua sesizări la CCR, pe aceeași lege, din partea parlamentarilor sociali- democrați. De asemenea, tot în cadrul aceleiași înîntâlniri, decizia cu privire la inițierea unei moțiunt de cenzură, la începutul anului viitor, împotriva guvernului Orban, va fi luată de către membrii CEx.

În acţiunea privind bugetul de stat, Ciolacu va cere judecătorilor constituționali să precizeze dacă, în privința modalității de adoptare, în calitate de putere executivă, Guvernul interferează sau nu în atribuțiile Parlamentului.

Acţiunea preşedintelui Camerei Deputaţilor se va întemeia pe articolul 138 din Constituţie şi pe prevederile referitoare la buget din Regulamentul şedinţelor comune al Camerei Deputaţilor şi Senatului. În ceea ce privește posibilul demers al social-democrațiilor, premierul Ludovic Orban precizează ca acesta ar fi un “act iresponsabil”. Totodată acesta menționează că, în ciuda faptului că va fi adoptată, legea bugetului de stat va beneficia de diverse amendamente depuse inclusiv de parlamentarii PSD. Cu toate acestea, șeful Guvernului nu intenționează să accepte amendamentele “populiste” care nu vor avea acoperire financiară.

„Răspunderea pentru neintrarea în vigoare a legii bugetul de stat va aparţine PSD. Le atrag atenţia că atacarea legii bugetului de stat la Curtea Constituţională este un act iresponsabil care va provoca consecinţe negative pentru fiecare român. Am ales procedura angajării răspunderii pentru că obiectivul nostru este ca până la data de 31 decembrie România să aibă bugetul pentru 2020, să dăm un semnal de stabilitate şi de bune intenţii prin acest buget”, A declarat premierul Ludovic Orban în cursul zilei de ieri la Radio România Actualităţi.

Referitor la jucătorii din piața financiară, premierul a arătat faptul că la nivelul Comisiei Europene, există motive de îngrijorare cu privire la bugetul pentru anul 2020. Acesta a precizat faptul că deoarece există „o anumită lipsă de omogenitate şi o fragilitate a majorităţii parlamentare care a susţinut învestirea Guvernului”, Guvernul își asumă răspunderea legea de stat, pe legea asigurărilor bugetului asigurărilor sociale de stat și pe modificarea OUG 114/2018.

„Riscul unor derapaje în legea bugetului de stat şi a bugetului asigurărilor sociale, derapaje necontrolabile, erau foarte mari şi practic o dezbatere în Parlament a proiectului de buget ar fi putut duce la un buget inaplicabil în realitate”, a precizat Ludovic Orban.

Nu în ultimul rând, în ceea ce privesc diversele investiții, pentru bugetulmanului viitor, premierul a arătat că este alocată suma de 50 de miliarde rezervată unor multitudini de proiecte, precum autostrada Sibiu-Pitești. Cu toate acestea, suma de față ar putea fi majorată în condițiile în care instituțiile implicate vor avea capacitatea de absorbție mai mare față de alocările care urmează să fie făcute.

#news