Furtunile au provocat pagube importante în județele Constanța și Tulcea

S-au semnalat 700 de apeluri la 112, zeci de mașini avariate, 140 de copaci căzuți

Furtuna
Furtuna sursa foto pixabay

Vremea a făcut ravagii în sudul țării. Constanța și Tulcea au fost până duminică dimineață sub avertizare cod roșu de vreme rea, ploi abundente și vânt puternic. În municipiul Constanța, străzile s-au transformat în albii de râu, potrivit digi24.ro.

 Astfel, șoferii surprinși pe bulevarde au rămas blocați în trafic cu mașinile din cauza autobuzelor electrice care n-au mai circulat

Populația a fost avertizată prin trei mesaje Ro-Alert. Oamenii au fost sfătuiți să evite ieșirile. Din cauza furtunii au fost apărut probleme și în sistemul energetic. Reactorul 1 al centralei nucleare de la Cernavodă s-a deconectat automat de la rețea, turbinele eoliene oprindu-se din motive de siguranță. Au fost momente critice și în port. O barjă ancorată din dana de pasageri s-a desprins, fiind nevoie de intervenția remorcherelor din zonă pentru recuperarea ei. Râurile din județele Constanța și Tulcea sunt sub cod roșu de inundații. 

Peste 700 de apeluri la numărul unic de urgenţă 112 au fost primite de pompieri în judeţul Constanţa, de sâmbătă până duminică la ora 10,00.

Au fost semnalate diverse efecte negative cauzate de ploaia torenţială şi de vijelie. Peste 200 de pompieri au intervenit, fiind degajate zeci de acoperişuri care au fost smulse şi 140 de copaci. 46 de localităţi din judeţ nu sunt alimentate cu apă şi electricitate. „Pompierii au executat până la ora 10,00 peste 230 de misiuni, finalizate cu succes. 140 de copaci degajaţi, intervenţii privind 40 de autoturisme avariate, 30 de acoperişuri smulse şi degajate, alte situaţii. La această oră, 46 de localităţi sunt afectate de fenomenele meteorologice, respective alimentarea cu apă şi energie electrică. În urma fenomenelor meteo extreme produse în cursul nopţii nu au fost înregistrate victime”, a anunțat ISU Dobrogea. 

Un acoperiș luat de vânt a căzut peste mai multe mașini în Constanța, unde vântul la rafală a ajuns și la 100 de kilometri pe oră

„Avem peste 70 de pompieri militari care acționează chiar în aceste momente în teren pentru înlăturarea efectelor negative în urma codurilor. Până acum am avut 70 de intervenții care sunt deja finalizate, 30 de copaci degajați, 4 autoturisme avariate, 3 stâlpi degajați, 7 acoperișuri smulse, 2 coșuri de fum. S-a intervenit până acum cu 12 mașini de stingere, 2 mașini de descarcerare, 2 echipaje de la serviciul voluntar de urgență. Avem și câteva localități fără lumină, până acum este vorba de 5 localități fără lumină și 7 fără apă”. a declarat Anamaria Stoica, purtător de cuvânt ISU Constanța. 

 Au fost ore multe de întârzieri pentru trenurile cu traseu prin sud estul țării

Zeci de pasageri au rămas blocați într-un tren de pe ruta Constanța – Bucureşti. Din cauza unor defecţiuni tehnice, oamenii au suferit mai bine de două ore în câmp, fără lumină și căldură. Furtuna din Dobrogea a dus și la probleme în sistemul energetic. Nuclearelectrica anunță că Unitatea 1 a CNE Cernavodă s-a deconectat automat de la rețeaua națională de distribuție a energiei electrice în seara zilei de 18 noiembrie 2023, din cauza condițiilor meteo care au cauzat pertubații în sistemul energetic național. Furtuna violentă care a afectat Bulgaria a omorât două persoane