Profil de candidat – Bogdan Rodeanu, pentru Camera Deputaților, din partea USR

Bogdan Rodeanu nu a fost niciodată primarul Galațiului, dar a cam făcut munca primăriei. S-a implicat fără să fie finanțat, fără să apeleze la fonduri fantomă, fără să fie în politică înainte de 2016, fără să se laude și, cel mai interesant, fără să ajungă foarte mult în presă.

Presa din Galați (dacă putem afirma că ar exista presă în orașul de la Dunăre) scrie despre cei care sar cu banul, contractul sau colacul. Rodeanu nu a sărit cu banul, dar a mers în direcția fix opusă, apelând la numeroase organizații neguvernamentale și non-profit. Adică, a stat departe de ban, dar aproape de oameni.

A fost, în primul rând, aproape de studenți, a fost  lider al studenților, s-a luptat pentru drepturile acestora și a rezolvat din problemele vieții din căminele studențești gălățene. Exemple? Încălzire în campus pe perioada de iarnă, mașini de spălat pentru studenți, renovarea camerelor din cămine, copaci plantați și multe alte activități voluntare, nonguvernamentale, despre care nu s-au scris prea multe.

Continuăm cu Bogdan Rodeanu, cel de dinainte de politică. Dacă este să scotocești prin viața virtuală, prin viața de pe Facebook, postările lui Rodeanu încep cu Crăciunul. Nu Crăciunul din 2020, ci Crăciunurile trecute, când s-a jucat de-a Moș Crăciun și a bucurat familii defavorizate, copii din satele gălățene ca Macișeni sau Corni, copii care nu au nevoie de ființe fantastice, promisiuni și personaje imaginare, ci de oameni care ajută alți oameni, prin altruism și compasiune.

Cu o pagină de Wikipedia care nu menționează decât numele și o dată de naștere, cu munca și implicarea la portofoliu, reprezentantul comunității studențești gălățene schimbă macazul în 2016 și intenţionează să candideze ca independent pentru un mandat în Consiliul Local.

Din 2016, reprezintă gălăţenii în Camera Deputaţilor, fiind singurul candidat care nu are sacoul pătat de ștampila PSD.

S-a stabilit lista finală cu deputaţii şi senatorii de Galaţi. Redistribuirea voturilor a adus câteva surprize

Adevărul, 2016

Tot în 2016, ridică o întrebare ale cărei răspunsuri se dau în șoaptă: ce facem cu asistații sociali? De ce finanțăm lenea, de ce fac alții munca în locul nostru și de ce autoritățile dorm? Să repetăm fraza de început: Rodeanu nu a fost primarul orașului Galați, dar a făcut munca primăriei.

Galațiul își poate întreține singur spațiile verzi și aleile din cartiere, chiar şi în condițiile în care societățile municipale (ADP și ECOSAL) nu sunt dimensionate pentru acțiuni zilnice de acest fel.

Știm cu toții că bugetul municipalității susține un număr mare de persoane ASISTATE SOCIAL care trebuie, conform legii, să presteze muncă în folosul comunității. Administrația locală ar putea foarte uşor să direcționeze această resursă umană care, sub supravegherea președinților de asociație, să deruleze acțiuni zilnice de curățare și întreținere spații verzi, alei, parcări, zone exterioare aferente asociațiilor de proprietari.

Elementul de monitorizare şi control e unul simplu: delegarea întocmirii pontajului către reprezentanţii asociaţiilor de locatari.

Fiecarea asociație are spații/anexe tehnice de depozitare, ustensile (sape, hârlețe, greble, mături) iar municipalitatea, prin ADP și ECOSAL le poate pune la dispoziție celor care prestează muncă în folosul comunității și sunt plătiți pentru asta, de la var până la răsaduri de gard viu sau semințe de flori. În acelaşi timp administraţia locală poate asigura un instructaj minim de protecţia muncii, echipament de protecţie de unică folosinţă şi un management lunar simplu al plasării de forţă de muncă eligibile către asociaţiile de locatari.

Cu toţii ar trebui să vedem că efortul de contribuabil la bugetul local, prin taxe și impozite, se întoarce la persoanele lipsite de posibilități dar ajută și la îmbunătățirea condițiilor de trai în orașul nostru.

Bogdan Rodeanu, 2016

Bogdan Rodeanu- Declarația de avere

Deputat al Romaniei din partea Uniunii Salvați România, filiala Galati, își depune jurământul în decembrie 2016, insistă pe lupta anti-corupție, pe partidele care risipesc banul public, pe non-valorile promovate zilnic și pe faptul că românii au de ales între ”o clasă politică mincinoasă, coruptă, arogantă şi lacomă care ne-a dus spre faliment” şi o echipa tânără, curată şi profesionistă, pe care o propune Uniunea Salvaţi România”.

Nu rămâne doar aproape de gălățeni, ci rămâne aproape de români, de justiție și de cauzele pentru care a luptat chiar și înainte de a intra în politică.

Alături de toți colegii mei din USR protestăm față de modul în care Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu, doi politicieni cu probleme penale, își folosesc funcțiile de demnitate publică pentru a-și rezolva problemele personale cu justiția și disputele cu partenerii României. Partenerii strategici cer explicit României respectarea principiilor statului de drept, principii pe care USR le susține cu toată tăria.

Cu o justiție obedientă și subordonată politicului, PSD-ALDE riscă să scoată România din parteneriatul transatlantic și european.

Este inadmisibil ca Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu să publice comunicate oficiale în numele Parlamentului României pentru a răspunde comunicatului de ieri al Departamentului de Stat al Statelor Unite cu privire la modificarea legilor justiției.

Bogdan Rodeanu, 2017

În 2017, 15 parlamentari USR, printre care și Bogdan Rodeanu, îi cer lui Dacian Cioloș să între în partidul Uniunea Salvați România, printr-un mesaj publicat pe pagina de Facebook a deputatului Stelian Ion. Parlamentarii afirmă că ar fi vrut să-i transmită fostului premier doar urări de sărbători, însă au ales să scrie acest mesaj pentru că „justiția tocmai ce a fost schilodită de PSD”.

Scrisoare pentru Ciolos, semnata de 15 parlamentari USR: Dacian, vino in USR si hai sa lucram impreuna!

HotNews, 2017

În 2018, USR strânge semnături pentru susţinerea iniţiativei ”Fără penali în funcții publice”. În total, sunt însă necesare 500.000 de semnături pentru depunerea în Parlament a iniţativei, senatorul George Dircă afirmând că interdicţia ca persoanele condamnate penal să nu mai ocupe funcţii publice ar trebui să fie limitată în timp.

Galațiul începe să miște. Parlamentarii USR Galaţi anunță lansarea la nivel local a campaniei pentru susţinerea iniţiativei cetăţeneşti ”Fără penali în funcții publice”. Deputatul Bogdan Rodeanu vine cu un boost optimist: după zece zile de la lansarea campaniei, la nivel naţional s-au strâns aproximativ 17.000 de semnături, dintre cele 500.000 necesare depunerii în Parlament a iniţiativei ca persoanele condamnate să nu mai poată ocupa funcţii publice.

USR a strâns până acum 17.000 de semnături pentru susţinerea iniţiativei „Fără penali în funcții publice”

Libertatea, 2018

În vara anului 2019, gălățenii încep să-și pună întrebări, să facă pariuri și să ia în calcul o schimbare. Galațiul este și a fost un oraș roșu, un oraș care este reticent la schimbări, un oraș care nu are alt cadidat la Primărie cu excepția lui Pucheanu. Dar are ”presă”, un cotidian care insistă să pună într-o lumină obscură orice alt candidat.

Cotidianul publică un articol cu titlu următor: ”Gălățenii au stabilit deja cine va fi primar în 2020”. Și se pare că respectivul cotidian a știut mai multe decât gălățenii votanți.

Viața Liberă, 2019

Cu Pucheanu în frunte, într-o ordine care se vrea cu sfințenie aleatorie, Viața Liberă insistă să ghicească-n zațul de la cafeluță și uită să se semneze pe farfuriuță.

Iar un articol nesemnat înseamnă un articol fără voce. Și un articol care nu prea contează:

USR-PLUS, deși cu un scor neașteptat de bun la alegerile europarlamentare, unde și-a adjudecat surprinzător municipiul Galați, nu are niciun candidat de soi pentru candidatura la Primărie. Singurul care se bucură de o oarecare notorietate, însă de nișă, adică în anumite medii, este deputatul Bogdan Rodeanu, ajuns la USR în 2016, în timp ce își lingea rănile după înfrângerea suferită în alegerile locale, unde nu a reușit să contabilizeze câteva mii de voturi pentru a fi consilier local independent.

Viața Liberă, 2019

În vara lui 2020, Bogdan Rodeanu, candidat susţinut de USRPLUS şi PNL la Primăria Galaţi a vorbit la Adevărul Live despre strategia pentru a învinge PSD, ce proiecte pregăteşte pentru gălăţeni şi cum reuşeşte să colaboreze cu liberalii pe plan local. Vorbește despre un oraș în agonie, despre un oraș care ar putea deveni ”Metropolitan”, despre locuri de muncă, despre revigorarea economică și despre diferențele dintre orașul de la Dunăre și alte orașe.

Vom ajuta cu pâine. Pe toată perioada stării de urgență.

Bogdan Rodeanu, aprilie 2020

Rodeanu nu pune accentul pe sine și nu își desființează contracandidatul. Refuză să-l discute pe actualul primar, deși întrebarea repetitivă din presă este mereu aceeași: ”Dacă nu veţi fi ales primar ce faceţi?”.

Iar la întrebarea ”De ce ar schimba gălățenii primarul?”, răspunsul este următorul:

Am 40 de ani ca vârstă, aceiaşi ani pe care i-am petrecut în Galaţi. Sunt născut aici şi sunt format profesional în Galaţi. Am stat cu cheia de gât la alimentară înainte de 89. Apoi am fost un elev silitor, apoi am văzut cum economia locală a început să se dezintegreze. Am văzut Galaţiul în toate etapele. Am văzut o degradare continuă. Dacă până acum am mai avut din ce să trăim, acum ne-am înjumătăţit ca populaţie. Nu vorbim de un exod minor, ci vorbim de zeci de mii de tineri care au plecat. Politicienii trebuie să aibă grijă de cetăţeni şi să aducă investitori. Trebuie să dezvoltăm municipiul, să venim cu optimism. E momentul în care trebuie să decidem: alegem interesul de partid sau vrem să sprijinim o clasă politică care se uită spre bunăstare?

Adevărul, 26 august 2020

Bogdan Rodeanu, candidatul dreptei pentru Galaţi: Primăria nu mai are bani de investiţii. E timpul să decidem: alegem interesul de partid sau bunăstare?

Adevărul, 2020

Rodeanu votează pentru schimbare, Pucheanu votează pentru ”continuitate”. Galațiul se mișcă haotic și în mai multe direcții. Sunt candidați prea mulți și prea puține voturi. Se votează puțin, stângaci, dar se fraudează mult.

Incidente alegeri locale 2020: Primul reținut pentru fraudă electorală, după ce a oferit 200 de lei pentru un vot

Digi 24, septembrie 2020

Galaţi: Acuzaţii de fraudă electorală. Biroul Electoral Municipal a sesizat Poliţia

PS News, septembrie 2020

Alegeri locale 2020. Galaţiul, în topul celor mai slabe prezenţe la urne din ţară.

Adevărul, septembrie 2020

Oricâți copaci ai planta, oricâte camere din campus ai renova, oricâți copii ai hrăni, oricâte rezultate concrete ai avea sau oricâți penali ai alunga, nu vei ajunge primar în Galațiul anului 2020. Gălățeanul nu este pregătit să trăiască cinstit, civilizat și fără teama zilei de mâine. Iar dacă gălățeanul este pregătit pentru Rodeanu, alt gălățean va vota pentru Pucheanu. Cu două mâini.

Pucheanu câștigă din nou și declară presei că rezultatul său este de 56-57%, procentaj care reflectă că şi-a ţinut promisiunile făcute în urmă cu patru ani, când a câştigat alegerile cu doar 24%.

Încă lovitură marca PSD! Cine a câștigat Primăria Galați

EVZ.ro, septembrie 2020

Rodeanu continuă să insiste pe educație într-o țară care nu are acces la educație sau refuză să fie educată. Insistă pe o Românie ”Fără Penali”, în condițiile în care, deși s-au stâns peste 1 milion de semnături, tupeul rămâne o caracteristică a penalilor:

Haideți, domnilor Ciolacu și Orban, fiți responsabili și nu mai blocați voința cetățenilor. Mai e nevoie de foarte puțin pentru ca acest principiu de bun-simț elementar FĂRĂ PENALI ÎN FUNCȚII PUBLICE să ajungă în Constituție! Luați exemplul colegilor dumneavoastră și faceți voia cetățenilor!

Bogdan Rodeanu, 10 noiembrie 2020

Candidaţii USR pentru Camera Deputaţilor sunt: Bogdan Rodeanu, preşedintele USR Galaţi (40 de ani), de profesie economist, deputat USR şi vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor, Bogdan Dumitrescu, preşedintele PLUS Galaţi, 42 de ani, economist, 14 ani de experienţă în companii multinaţionale şi 7 ani în domeniul ONG-urilor, Daniel Zinica ( USR ), consilier local USRPLUS Galaţi, Daniela-Ancuţa Şarpe ( PLUS ), profesor universitar, Lăcrămioara Matei ( USR ), economist, Camelia Zăinescu ( PLUS ), doctorand, absolventă a facultăţii de Drept şi a unui masterat în Dreptul European al Afacerilor, Bogdan Pîndaru ( USR ) are peste 15 ani de activitate în mediul privat din România şi din străinătate, Ştefan Ţaran ( PLUS ), inginer în domeniul instalaţiilor electrice, iluminat şi surse regenerabile, Octavian Dinu ( USIonuţ Gheorghiţă ( PLUS ), 30 de aniR ), inginer şi antreprenor, Marian Pătrăşcoiu ( PLUS ), 31 de ani şi Cătălin Olaru ( USR ), inginer.

Cine sunt candidaţii PNL, PSD, USR, PMP şi Pro Romania la Galaţi pentru alegerile parlamentare

Adevărul, 20 octombrie 2020

Citește și: Bacalbașa nu se mai află pe listele PSD Galați pentru alegerile generale

#News