Primăria Oradea vrea reducerea consumului de energie în școli

Cheltuielile ajung la 14,2 milioane de lei în 2022

Sursa foto: Primăria Oradea

Primarul Florin Birta s-a întâlnit la începutul săptămânii în curs cu directorii de școli din Oradea, în vederea constituirii unui parteneriat școală – primărie.

Potrivit comunicatului de presă al Primăriei Oradea, parteneriatul urmărește găsirea celor mai bune soluții pentru reducerea consumului de energie termică și electrică în unitățile de învățământ.

Discuţiile au avut loc în contextul crizei energetice și a creșterii prețurilor.

Primăria Oradea a solicitat un inventar al problemelor din școli, în scopul remedierii acestora

„În Oradea, avem deja mai multe școli reabilitate energetic, ceea ce este un lucru foarte bun. Urmează ca pentru alte 15 unități școlare să fie depuse documentațiile, iar reabilitarea energetică să fie finanțată prin PNRR. Dar sunt și școli unde starea sistemului de termoficare este precară, unde sunt avarii. Unde, spre exemplu, nu se închid robinetele la calorifere sau aceștia sunt blocați, iar pentru acestea vom lua cât mai repede măsuri de remediere. Obiectivul nostru este să trecem iarna cu reduceri 10-20% la consumul de utilități.

Creșterea prețurilor este o realitate și interesul comun este să facem economie acolo unde putem, pentru că plătim cu toţii aceste costuri din bugetul orașului. De noi depinde să avem grijă de resurse și să plătim doar pentru cât avem nevoie să consumăm. Nu o putem face singuri, de aceea vă rugăm să ne dați o mână de ajutor și să veniți cu soluțiile cele mai bune”, a transmis primarul directorilor prezenți.

Directorii au fost rugați să facă un inventar al problemelor cu care se confruntă pe partea de termoficare și să vină cu idei și soluții. În acest sens, o echipă a Primăriei Oradea se va deplasa în școli și grădinițe. Toate aspectele vor fi discutate cu fiecare director în parte pentru a stabili măsurile care se impun.

Cheltuielile cu plata utilităților școlilor ajung la 14,2 milioane de lei în 2022

În 2019 școlile de stat din Oradea au cheltuit cu plata utilităților suma de 10.601.360 lei, din care bugetul local a suportat 1.403.202 lei. Totuși, în 2022 cheltuielile cu plata utilităților pe cele 8 luni de execuție sunt de 9.770.909 lei, iar partea suportată de bugetul local este deja de 3.600.000 lei.

„Creșterea cheltuielilor cu utilitățile din acest an presează bugetul local, după cei doi ani de pandemie, când cheltuielile au fost reduse. Datele estimative pentru anul 2022 sunt îngrijorătoare. Costul standard per elev suportat de bugetul de stat  a avut o creștere de numai 7% și este evident că nu va acoperi toate creșterile de cheltuieli cu utilitățile. Tariful la energia termică a crescut cu 40%, iar cele la energia electrică cu 20% față de cele practicate în anul anterior. Primăria va trebui să susțină diferența prin finanțare complementară din bugetul local”, a explicat directorul economic Eduard Florea.

Primăria Oradea propune un set de măsuri

Măsurile cu caracter general pentru reducerea cheltuielilor cu utilitățile în unitățile de învățământ ar fi: analiza lunară a cheltuielilor pentru a identifica majorări nejustificate; inspecția instalațiilor pentru depistarea din timp a avariilor; renunțarea/cedarea unor spații neutilizate aflate în administrare, pentru care veniturile obținute nu acoperă cheltuielile aferente (internat, cantină, etc.); revizuirea tarifelor de închiriere a spațiilor școlilor, astfel încât acestea să acopere costurile.

În plus, reducerea temperaturii cu doar un grad în școli ar putea aduce o economie de 3%, iar oprirea în afara timpului de studiu a sistemului de termoficare pentru doar 2,5 ore/zi o economie de circa 10% la energia termică.

Citește și Un băiețel de 5 ani a primit una dintre ultimele scrisori trimise de Regina Elisabeta