Adolescentă recompensată cu 50.000 de dolari după ce a descoperit ce se întâmplă în creierul sinucigașilor

Ea a descoperit o anumită proteină în cantități mari la persoanele care sunt predispuse la sinucidere

O adolescentă de 16 ani din Statele Unite, Natasha Kulviwat, a câștigat un premiu pentru proiectul său la un târg internațional de știință. Tânăra a fost distinsă cu premiul „Gordon E. Moore pentru rezultate pozitive pentru generațiile viitoare”, potrivit ziare.com.

Ea a primit 50.000 de dolari după ce a descoperit o anumită proteină în cantități mari la persoanele care sunt predispuse la sinucidere. Descoperirea ar ajuta la dezvoltarea de tratamente farmaceutice mai eficiente pentru prevenirea acestor cazuri.

Adolescenta a studiat vreme de șase luni într-un laborator al Universității Columbia, unde a analizat țesutul cerebral al unor persoane care s-au sinucis. Ea a observat diferențe între creierele celor 10 persoane care s-au sinucis și cele ale altor 10 persoane care au murit din motive diferite, creierul unei persoane care și-a luat viața prezentand un număr mai mare de citochine pro-inflamatorii. Cercetarea tinerei arată că inflamația afectează o proteină anume din creier, numită claudin-5 (CLDN5), care joacă un rol important în determinarea căror substanțe pot trece din sânge în celulele nervoase. Natasha Kulviwat a descoperit un nivel ridicat al acestei proteine și în alte părți ale creierului, în neuroni și microvase, celor care s-au sinucis. Deși există tratamente pentru persoanele vulnerabile, cazurile de sinucidere au tot crescut în ultimii 20 de ani. Coliziune între cinci mașini în județul Constanța