romania schengen

Parlamentul European a votat, sâmbătă, cererile PSD de primire a României în spațiul Schengen și de protecție a lucrătorilor sezonieri. Concret, votul Parlamentului European de la sfârșitul acestei săptămâni este pentru extinderea regiunii și primirea României. Anunțul a fost făcut de liderul europarlamentarilor PSD, Dan Nica.

„Cerem finalizarea integrării Schengen cu toate statele membre ale UE și un nou proiect de decizie din partea Consiliului în acest sens. Am reușit să obținem o majoritate de voturi în plenul Parlamentului European în sprijinul aderării României la Schengen, amendamentul PSD fiind inclus în textul rezoluției referitoare la situația din spațiul Schengen în urma pandemiei.

De asemenea, rezoluția privind protecția europeană a lucrătorilor transfrontalieri și sezonieri în contextul crizei provocate de COVID-19 include, în urma votului de azi, solicitarea pe care am formulat-o să se țină cont de faptul că tinerii și femeile, care reprezintă cea mai mare parte a sezonierilor, sunt categorii deosebit de vulnerabile, mai ales în actualul context”, a declarat Nica.

Parlamentul European a solicitat statelor membre și Consiliului Uniunii Europene să ia măsurile necesare pentru a admite România, Bulgaria și Croația în spațiul Schengen, într-o rezoluție adoptată vineri, 19 iunie, cu o largă majoritate de 520 voturi pentru, 86 împotrivă și 59 abțineri, și care se referă la restabilirea rapidă și completă a liberei circulații transfrontaliere în urma crizei COVID-19.

Parlamentul European a dat undă verde încă din 2011 pentru aderarea Bulgariei și României la spațiul Schengen, poziție reafirmată de-a lungul vremii de mai multe ori până la cel mai înalt nivel, atât în ceea ce privește Comisia Europeană, cât și legislativul european.

Citește și: Eugen Tomac: „este nevoie de solidaritate europeană”

HashtagNews.ro