Carmen Dorobăț este managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași și vine cu informații noi în ceea ce privește profilul pacientului de COVID-19. Au avut loc modificări și, cu siguranță, vor mai fi. Deși s-a trecut de la starea de urgență la starea de alertă trebuie, în continuare, să respectăm anumite restricții. Să evităm spațiile aglomerate, să păstrăm distanțarea socială și să purtăm echipamente de protecție. Personal, aș adăuga eternul spălat pe mâini. E o acțiune nouă pentru unii, la fel de nouă ca și virusul.

Se schimbă totul, apar simptome noi și vârste noi în rândul pacienților infectați. Dacă, până acum, credeam că există o vârstă de risc, lucrurile nu mai stau chiar așa. De asemenea, inclusiv noținuea de ”asimptomatic” e diferită:

”Dacă până în urmă cu două săptămâni aveam proporții relativ egale, ușoare cu asimptomatice, și pe partea cealaltă formele medii, în ultima săptămână am constatat că majoritatea pacienților au forme medii. Adică au simptome care supără.

Începând cu febră, apoi dureri articulare, dureri musculare, chiar jenă respiratorie încă de la internare. Atrag atenția asupra acestui lucru, fiindcă dintre formele medii, un număr de 5% din cazuri, pe un anumit teren de risc, pot evolua către forme severe”, a explicat Carmen Dorobăț.

Nesigură rămâne și ideea de imunizare. S-a militat mult pentru această imunizare. Mulți au crezut într-o succesiune de etape: iei virusul, treci peste virus, te imunizezi. Din nou, avem de-a face cu o contradicție și cu informații noi:

”Călcăm încă pe un teren nesigur. Există astfel de cazuri, cu persoane care au avut două teste negative, adică vindecare, și ulterior s-au pozitivat. Probabil că este vorba de o redeșteptare a virusului, nu despre o reinfecție.

Deci nu o repătrundere a virusului în organism, ci înseamnă că el a rămas uneva cantonat în corp și în anumite condiții se re deșteaptă. Din bolile infecțioase știm că odată trecut printr-o astfel de boală contagioasă apar anticorpi, care ne protejează. Dar nu în toate cazurile. De exemplu, infecția cu virus herpetic. Sau virusul HIV”, a mai adăugat Carmen Dorobăț.

Citește și: ÎPS Teodosie și-o super ofertă: Paștele în reluare

#News