Climatologii anunță temperaturi record pentru anul 2023

În timpul El Nino, apa caldă este împinsă spre est, ceea ce duce la temperaturi mai calde la suprafața oceanului.

Lumea s-ar putea confrunta cu noi recorduri de temperatură în 2023 sau 2024, în condițiile schimbărilor climatice și a revenirii fenomenului meteorologic El Nino, avertizeaza climatologii. Modelele climatice sugerează că după trei ani în care fenomenul meteorologic La Nina a scăzut ușor temperaturile globale, lumea se va confrunta cu o revenire a El Nino, corespondentul mai cald al acestuia, potrivit digi24.ro.

În timpul El Nino, vânturile care bat spre vest de-a lungul ecuatorului încetinesc, iar apa caldă este împinsă spre est, ceea ce duce la temperaturi mai calde la suprafața oceanului.

„El Nino este asociat în mod normal cu temperaturi record la nivel global. Este probabil ca acest lucru să se întâmple în 2023 sau 2024”, a declarat Carlo Buontempo, directorul programului Copernicus al UE.  Modelele climatice sugerează o revenire la condițiile El Nino la sfârșitul verii boreale și posibilitatea dezvoltării unui El Nino puternic spre sfârșitul anului, a spus Buontempo. Cel mai călduros an din lume înregistrat până acum a fost 2016 și a coincis cu un El Nino puternic – deși schimbările climatice au dus la temperaturi extreme chiar și în anii fără acest fenomen meteorologic.

 Ultimii opt ani au fost cei mai călduroși opt din lume și au indicat tendința de încălzire pe termen lung determinată de emisiile de gaze cu efect de seră.

„Dacă El Niño se extinde, există șanse mari ca 2023 să fie și mai fierbinte decât 2016 – având în vedere că lumea a continuat să se încălzească pe măsură ce oamenii continuă să ardă combustibili fosili”, a spus Otto. Oamenii de știință din cadrul programului Copernicus au publicat joi un raport care analizează extremele climatice pe care le-a experimentat planeta anul trecut, al cincilea cel mai cald an înregistrat vreodată. Vara lui 2022 a fost cea mai fierbinte înregistrată vreodată în Europa, în timp ce ploile abundente provocate de schimbările climatice au dus la inundații dezastruoase în Pakistan, în timp ce în februarie, nivelul gheții din Antarctica a scăzut la un nivel record. Circulația pe centura ocolitoare a staţiunii Călimăneşti, blocată din nou